Без твърдения “тонизиращи” върху енергийните напитки

Кирил Александров
Кирил Александров
2 Минути

Производителите на напитки със захар и енергийни напитки с кофеин няма да имат право да твърдят, че продуктите им действат тонизиращо и подобряват концентрацията. Това стана факт, след като Европейският парламент наложи вето на плановете на Комисията да разреши твърденията, посочват от българското представителство на ЕП. Мотивите на парламента са, че съобщението за позитивните ефекти на сладки и енергийни напитки ще увеличи консумация на захар от деца. Водещият евродепутат по темата Кристел Шалдемозе посочва, че от статистическите данни е известно, че много млади хора и дори деца консумират тези напитки в големи количества. Проучвания сочат, че 68% от младежите и 18% от децата редовно консумират енергийни напитки. Шалдемозе добавя още, че депутатите в ЕП не искат да кажат, че пълнолетните не трябва да консумират кафе или енергийни напитки, но нямат намерение и да помагат на компании да печелят с твърдения за ползи за здравето, които не са пригодни за деца.

Европейска комисия счита, че твърдения, че кофеинът има тонизиращ ефект и помага за увеличаване на концентрацията, не трябва да се използват за продукти, насочени към деца и юноши.

Представителите на държавите в Европарламента посочват, че в една кутийка енергийна напитка от 250 мл може да има до 27 г захар и 80 мг кофеин. Консумацията на такива напитки могат да причинят главоболие, проблеми със съня и поведението при децата и юношите, които редовно ги пият.

ЕП призовава държавите членки да обмислят въвеждането на правила за маркетинга на напитки с високо съдържание на кофеин и на храни с добавен кофеин, които са предназначени за деца и подрастващи.

 

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА