Банатските българи пазят пушено месо “до кукуруза”

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

В традицията на банатските българи, вероятно заради живота им в унгарските предели, се е съхранила консумацията на пушено месо. Те е трябвало да запазят месо “до кукуруза” – до брането на царевицата, за да има и тогава малко сланинка за подкрепа по време на изтощителната беритба. Това разказа за “Агрозона” Мария Иванова, секретар на Народно читалище “Петър Парчевич – 1927” в село Асеново, Плевенско. Най-разпространено било опушването на месо от свински крак или ребро. За да се оползотвори ароматът на кокалите, останали след изяждане на месото, хората ги варели в боба. Така той ставал с особено приятен вкус. Именно вареният боб е друга традиция на общността. В банатския вариант на гозбата не се слагат традиционните подправки като чубрица и джоджен. Приготвя се само с лук, моркови и пащърнак.

banatski qstiqЗа да се запазят кулинарните традиции на банатските кулинарни изкушения в село Асеново вече шест години се провежда фестивалът “Банатски вкусотии – традициите на моето село”. Тазгодишното издание приключи преди около седмица. По време на събитието 27 читалища са представили над 100 храни. Въпреки че акцентът на вкусния фестивал е върху банатската кухня, събитието е отворено за всякакви изкушения. “Хубавото на този празник е, че всяко населено място носи своята храна.”, коментира Иванова. Тя каза, че тази година по време на фестивала е имало и специално отделено внимание на Международната година на варивата, обявена от ООН.

Любимият банатски специалитет на самата Мария Иванова е варена кокошка с листа. Листата се правят като домашно приготвено фиде с едно яйце и малко сол, разказа тя. Други вкусотии, които тя назова, са райдуше – вид питки, и трески – пържена тестена закуска.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама