Българска хвойна е основна съставка в джина на шотландска дестилерия

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

Лилия Александрова, кореспондент на „Агрозона“ в Шотландия

Българска хвойна е основна съставка в рецептата за класическия Лондонски джин, произвеждан от шотландската компания Avva Scottish Gin. Освежаващата напитка се предлагаше по време на селскостопанското изложение Royal Highland Show в Шотландия, където се стичат стотици хиляди фермери гости, и което по традиция е посещавано от членове на английското кралско семейство.

Джин с дъх на българска хвойна

Avva Scottish Gin е сред новите марки джин на пазара в Шотландия. Въпреки че присъства на него само от 2016 г., тя вече има стабилно място на местния пазар, който изобилства от алкохолни напитки. Лицето на семейната фирма е Джил Браун, енергична и усмихната млада дама, която е съсобственик на дестилерията Moray Destillery и се занимава с маркетинга на продуктите. За „Агрозона“ тя обясни, че в класическия сух Лондонски джин, който произвежда, преобладава вкуса на хвойна, внесена от България. Общо 11 са билките, от които е дестилирана тази напитка с алкохолност 43%. „В класическата комбинация от хвойна, кориандрово семе, цитрусови кори и корен от ангелика сме добавили мента, офика, глухарче, коприва и червена детелина.“, по думите на Джил Браун. Младата дама представи продуктите си на представители на журналистическите асоциации АСЖБ и ENAJ, които посетиха шотландския град Инвърнес.

Серия със специално отношение

По-силният джин Navy Strength е с алкохолност 57,2% и подобно на класическия съдържа хвойна, кориандрово семе, ангелика, мента, офика, глухарче, коприва и червена детелина, като последните пет билки са събрани от местните шотландски полета. „Този джин има по-кремава текстура, но е изключително мек за високия процент алкохол, който съдържа.“, отбелязва младата дама.

Cask Finish е лимитирана серия, от която четвърта серия фирмата предложи на пазара през юни 2019 г. само в бутилки от 700 мл. Премиерата на тази напитка е била през 2017 г. и толкова допаднала не само на клиентите, а и на журито в престижен национален конкурс за джин, че решили да я продават с по-специално отношение. Cask Finish е с алкохолност 57% и отлежава 6 месеца в буре, в което преди това е отлежавал бърбън от Кентъки, САЩ. Фирмата произвежда още ликьори с вкусове на кафе и на горски плодове.

„Всички билки, които използваме идват от Източна Европа, включително от България. От дълго време работим с доставчика Beacon Commodities и досега не сме имали проблеми с него и с качеството на доставките.“, обясни Джил Браун.

Повече за бизнеса на Джил Браун и за производството на джин в Шотландия може да прочетете в августовския брой на списание „Агрозона“.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА