Лилия Александрова, кореспондент на „Агрозона“ в Шотландия
Българска хвойна е основна съставка в рецептата за класическия Лондонски джин, произвеждан от шотландската компания Avva Scottish Gin. Освежаващата напитка се предлагаше по време на селскостопанското изложение Royal Highland Show в Шотландия, където се стичат стотици хиляди фермери гости, и което по традиция е посещавано от членове на английското кралско семейство.
Джин с дъх на българска хвойна
Avva Scottish Gin е сред новите марки джин на пазара в Шотландия. Въпреки че присъства на него само от 2016 г., тя вече има стабилно място на местния пазар, който изобилства от алкохолни напитки. Лицето на семейната фирма е Джил Браун, енергична и усмихната млада дама, която е съсобственик на дестилерията Moray Destillery и се занимава с маркетинга на продуктите. За „Агрозона“ тя обясни, че в класическия сух Лондонски джин, който произвежда, преобладава вкуса на хвойна, внесена от България. Общо 11 са билките, от които е дестилирана тази напитка с алкохолност 43%. „В класическата комбинация от хвойна, кориандрово семе, цитрусови кори и корен от ангелика сме добавили мента, офика, глухарче, коприва и червена детелина.“, по думите на Джил Браун. Младата дама представи продуктите си на представители на журналистическите асоциации АСЖБ и ENAJ, които посетиха шотландския град Инвърнес.
Серия със специално отношение
По-силният джин Navy Strength е с алкохолност 57,2% и подобно на класическия съдържа хвойна, кориандрово семе, ангелика, мента, офика, глухарче, коприва и червена детелина, като последните пет билки са събрани от местните шотландски полета. „Този джин има по-кремава текстура, но е изключително мек за високия процент алкохол, който съдържа.“, отбелязва младата дама.
Cask Finish е лимитирана серия, от която четвърта серия фирмата предложи на пазара през юни 2019 г. само в бутилки от 700 мл. Премиерата на тази напитка е била през 2017 г. и толкова допаднала не само на клиентите, а и на журито в престижен национален конкурс за джин, че решили да я продават с по-специално отношение. Cask Finish е с алкохолност 57% и отлежава 6 месеца в буре, в което преди това е отлежавал бърбън от Кентъки, САЩ. Фирмата произвежда още ликьори с вкусове на кафе и на горски плодове.
„Всички билки, които използваме идват от Източна Европа, включително от България. От дълго време работим с доставчика Beacon Commodities и досега не сме имали проблеми с него и с качеството на доставките.“, обясни Джил Браун.
Повече за бизнеса на Джил Браун и за производството на джин в Шотландия може да прочетете в августовския брой на списание „Агрозона“.