България ще бъде почетен гост на най-голямото в Европа изложение по животновъдство Sommet de l’elevage във Франция

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

България получи първи павилион и ще има своя зала на най-голямото в Европа изложение по животновъдство Sommet de l’elevage, което ще се проведе от 1 до 3 октомври в Клермон-Феран, Франция. Това каза Мила Александрова, президент на Френско-българската стопанска асоциация по време на публично представяне на изложението в София. Това е изключително постижение за страната ни, която е сравнително малък производител на животни, каза още тя.

На изложението ще бъдат представени 22 породи говеда (за мляко и за месо), 26 породи овце, 21 породи коне – общо 200 животни. Посетителите ще се запознаят с последните световни иновации в областта на животновъдството, оборудване, машини, техника, консумативи за ветеринарите. Най-широко застъпени са следните сектори: генетичен материал, храни за животни, хигиена и здравеопазване на животните, доилна техника и оборудване за млекопроизводство, услуги и оборудване за животновъдството, сгради, възобновяеми енергийни източници, селскостопанска техника.

Над 400 научни институти и лаборатории ще вземат участие. Мила Александрова подчерта, че българските учени и специалисти по животновъдство могат да установят контакти със свои чуждестранни колеги и да обсъдят възможностите за участие по съвместни проекти с европейско финансиране, каквито възможности дават европейските фондове.

Български учени и производители, които вече са заявили участие в изложението разказват, че основен проблем е липсата на отношение и инициативност от страна на Министерство на земеделието и храните така, че неправителствените организации да се възползват от тези възможности. Именно транспортирането на животните е нещо, за което участниците в изложението имат нужда от съдействие от министерството. При смяната на правителства обаче въпросът за доброто представителство на България на подобни изложения за съжаление остава на заден план, стана ясно от думите на Милена Александрова.

В непосредствена близост чуждестранните посетители могат да видят  ферми, депа, мандри, да обменят опит с френски колеги. Тази година в рамките на изложението ще се проведат националните конкурси на породите Салерс и Монбелиард. Френско-Българска Селскостопанска Асоциация организира посещенията на български животновъди и специалисти, както и посещения по интереси на ферми.

Всичко това прави изложението най-значимото европейско събитие в областта на месодайното говедовъдство. На 170 000 m² изложбена площ ще има 82 500 посетители (от които 3 600 международни от 80 страни) – 1 250 изложители (от които 261 чуждестранни от 33 държави). Клермон Феран е разположен в подножието на Централния Масив, родното място на водещите месодайни породи говеда в света Лимузин, Салерс, Обрак, Шароле и Блонд  д’Акитен. Тук е и Рокфор,  царството на овца № 1 – Лакон.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама