България драматично закъснява с механизма за многофондово финансиране на проекти на МИГ

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

Необходимо е сега администрацията максимално да се мобилизира, за да направи така, че през новия програмен период на Програмата за развитие на селските райони у нас да заработи многофондовото финансиране на проекти на Местните инициативни групи (през новия програмен период с наименование ВОМР) . Това е една възможност да се финансира обучението на кадри в земеделието, каза Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение за малък и среден бизнес.

Многоведомственият координационен механизъм (накратко „многофондово финансиране“) е възможност, която Брюксел дава на държавите членки да изберат, например за да се даде възможност на местните инициативни групи да изберат да кандидатстват за финансиране на своите местни стратегии за развитие по мерки от няколко оперативни програми, например ОП “Човешки ресурси“, ОП „Конкурентоспособност“, Програма за развитие на селските райони. България заяви пред Брюксел, че ще се възползва от тази възможност, но към момента няма указания за механизма, по който многофондовото финансиране може да се осъществи и използва от МИГ-овете у нас.

„В предходните две години този механизъм трябваше да бъде изграден, който да помогне да се финансират стратегиите за местно развитие на МИГ. Този процес драматично закъсня. В момента вече се изготвят за местни стратегии, но предложението на Министерски съвет все още не е готово. Много МИГ се притесняват, че няма да имат възможност да използват многофондово финансиране поради липсата на необходимия механизъм за финансиране по различни програми.“, каза Елеонора Негулова.

София вече е съгласувала с Брюксел сроковете за кандидатстване на МИГ-овете с местни стратегии за развитие. До края на годината тези стратегии трябва да бъдат готови и от началото на следващата година да започне прием на проектите по мерките. Първият прием на заявления за финансиране на МИГ изтича през май и вече е късно да се използва многофондово финансиране за техните проекти. „Надяваме се, че поне с втората вълна на подаване на документи от МИГ ще има такава възможност. Обичайно за страната ни нещата се правят в последния момент, но това се отразява на бизнеса. Държавата подценява или недооценява многофонодовото финансиране“, каза Елеонора Негулова.

Някои други държави, избрали да прилагат многофондово финансиране са Германия, Швеция, Дания.

Лилия Александрова

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА