По време на пандемията консумацията на млечни продукти в България е намаляла.Това каза в ефира на Дарик радио председателят на асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров. „През ноември 2020 г. потреблението на млека и сирена у нас е достигнало годишно дъно. Това показва, че секторът е пред едно тежко състояние. Нашата информация от предприятията е, че те са пълни с продукти. Те не могат да спрат да преработват млякото, въпреки че това не им е необходимо, тъй като не могат да реализират готовите продукти, но и не могат да оставят суровината по фермите. Ако суровината остане по фермите, те ще фалират и ние ще бъдем изправени пред едно много тежко положение на този сектор. Тези предприятия се надяват нещо да се промени в покупателната способност“, каза още браншовикът.
По думите му годината е била изключително тежка за сектора, изхарчени са повече средства за запазване на здравето на работниците, а в същото време цените на суровините за изхранване на животните са скочили с 30%. “Това води до големи загуби или компенсации чрез промяна на партитурата на даден млечен продукт, което не е позволено и не е в полза на потребителя“, категоричен е браншовикът.
У нас не се отчита повишаване на цените на млечните продукти от производител. В световен план те скачат, следвайки нормалната икономическа логика, но у нас няма такава тенденция.
“Ние консумираме повече продукти-внос, отколкото изнасяме”, посочи Димитър Зоров и призова: “Надяваме се годината да бъде по-добра и това зависи от потребители: Купувайте български продукти, защото така помагате на себе си и парите остават в България и предприятията ги завъртат през заплати, осигуровки и т.н.!”