Количествата, реализирани през 2013 г. като директни продажби и собствена консумация, са 737 млн. л., което е доста повече от преработения в мандрите обем от 530 млн.л. мляко. Това се казва в доклад на земеделското министерство. Като цяло количеството на преработеното в България мляко през 2013 г. намалява в сравнение с 2012 година. От него 93,6% е било краве, 4,6% – овче, 1,3% – козе и 0,5% – биволско. Увеличение спрямо предходната година има при преработеното количество биволско мляко с 10,3% и на козето – с 1,6%. Преработеното краве мляко намалява с 0,6%, а овчето мляко – с 0,7%. В млекопреработвателните предприятия през миналата година е увеличено производството на кашкавал, както и на топените и пушени сирена. Сериозен ръст има при предложеното на пазара количество заквасено овче и смесено мляко – 45,5%, което обаче остава с доста нисък дял в общата консумация.
Българинът консумира директно повече мляко, отколкото преработва

Автор:
Златко Златков
Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други
РЕКЛАМА
ВИДЕО
Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000 хранителни продукти.