АЗПБ: Инфлуецата по птиците може да доведе до фалит на целия бранш

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

От асоциацията настояват за бързи действия и стратегия за борба с болестта

Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) се обърна с апел към цялото общество с цел да бъде насочено вниманието към проблема с широкото разпространение на Високопатогенната инфлуенца по птиците на територията на страната. Факт е, че вече има регистрирани 9 огнища, като засегнатите птици от вида Кокошеви, са над 1,5 млн. броя. От асоциацията акцентират, че един от основните вектори за разпространение на болестта са водоплаващите птици и фермите, в които те се отглеждат. Водоплаващите птици, и в частност патиците, угоявани за патешки дроб, се превръщат в преносители на заразата, имат малък процент смъртност и си създават имунитет без да нанасят сериозни щети на стопанствата, в които се отглеждат.

От АЗПБ напомнят, че птичето месо и продуктите, добити в обект, в който е установено огнище на инфлуенца по птиците обаче, не представляват опасност за човешкото здраве.

„Птичият грип може да доведе до фалит на целия бранш Птицевъдство, в който се отглеждат кокошки-носачки и се произвеждат яйца. Към настоящия момент избитите птици са вече над 1,5 млн. броя, което ни прави първи в черната статистика на ЕС. В България отговорността е на всеки един по веригата, зает в сектор Птицевъдство, като започнем от фермерите и стигнем до най-високо ниво на административно управление – МЗХ и БАБХ. Производителите на яйца и птиче месо са изпълнили най-високите критерии в областта на биосигурността на фермите си, като са вложили в това много инвестиции“, каза изпълнителният директор на АЗПБ Живко Живков.

„Инфлуенцата по птиците е поредната криза, пред която са изправени производителите на яйца и птиче месо. Голяма част от бранша изнася продукцията си и има положително търговско салдо. През последната година обаче много от производителите загубиха пазарите си у нас и в чужбина под натиска на прекомерния внос на продукти от Украйна. Птичият грип може да ликвидира голяма част от стопанствата и те да не могат да се възстановят и да възвърнат пазарните си позиции“, коментира Венцислав Върбанов, председател на УС на АЗПБ.

От АЗПБ настояват за сериозни мерки в борбата с птичия грип и отговор на най-наболелите въпроси за бранша, сред които са подготовка на стратегия и план за спешна борба с Високопатогенната инфлуенца по птиците, контролът на фермите за отглеждане на патици, какви са резултатите и какво сочи анализът; има ли отделен ресурс за ловните и горските стопанства за борба с птичия грип сред дивата популация, както и подготвя ли се стратегия за ваксинация на стадата и какви стъпки включва тя.

От АЗПБ настояват за бързи решения, за да се спаси един цял бранш от животновъдството.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА