Български евродепутат: Успехът на зелените мерки зависи от модернизацията на земеделския сектор

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Слушайте интервюто тук:


„Успехът на зелените мерки зависи от иновациите, дигитализацията и продължаването на модернизацията на земеделския сектор. Сами по себе си тези мерки не са сложни, въпросът е да бъдат разработени според нуждите на отделните сектори и браншове в земеделието така, че да има ефект от тях“, това каза в предаването „Агрозона“ по Радио Фокус Атидже Алиева-Вели от групата на Обединена Европа в Европейския парламент.

Всеки един земеделски стопанин трябва да бъде поощрен за усилията си да опазва околната среда и за борба с климатичните изменения, но прилагането на всяка зелена мярка трябва да бъде базирана на резултати с положителен ефект, по думите на българския евродепутат.

„През следващия програмен период 40% от бюджета за ОСП ще бъдат разпределени за зелените мерки или т.нар. Зелена архитектура. Необходимо е на национално ниво да решим по какъв начин те ще бъдат приложени в България. Така че от България зависи, застрашени ли са средствата, от програмата, която правителството ще състави и финалния план за възстановяване, който предстои да се разработи, дали ще бъдат намалени средствата“, каза още Атидже Алиева-Вели.

Българският евродепутат коментира темата за таваните на плащания: „Считам, че предложението на Съвета за доброволно прилагане на таваните е по-добро от това на Европейската комисия, тъй като структурата на стопанствата и въобще съотношението между различните подсектори в земеделието в отделните държави членки е много различно. За мен доброволното прилагане на таваните на директните плащания следва да отчита тази специфика във всяка държава членка. Директните плащания трябва да продължат да изпълняват основната си функция да стабилизират конкурентоспособността на земеделските производители. В същото време е важно да се намери балансът между малките и големите фермери. В никакъв случай подпомагането на единия тип стопанства не следва да бъде за сметка на другия тип. Следва да се търси балансът по отношение на подпомагането на различните типове стопанства“.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА