Аржентина е на второ място в света по сертифицирани органични площи

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

95% от биопроизводството идва от животновъдните ферми

Министерството на земеделието на Аржентина учреди „Органичната награда на Аржентина“, която ще се присъжда на победителите в годишния конкурс за разработване на проекти с добавена стойност в националната органична индустрия. Както показа проучването, аржентинските органични фермери не се ръководят от личен интерес, а от загриженост за човешкото здраве и околната среда, съобщава www.infocampo.com.ar.

Проучване, проведено от Факултета по агрономия на Университета на Буенос Айрес (FAUBA), потвърждава, че площта, предназначена за „органично“ производство в Аржентина, е нараснала 750 пъти  – от 5500 хектара през 1995 г. до 4,3 милиона хектара днес. Броят на предприятията, използващи този алтернативен производствен метод, се е увеличил четирикратно през същия период от 322 на 1343 ферми и компании.

„Биологичното производство е коренно различно от това, което наричаме конвенционално или агроиндустриално. Докато мнозина свързват органичното със забраната за използване на агрохимикали, органичното земеделие има по-широки цели, като запазване на биоразнообразието и грижа за човешкото здраве и хуманното отношение към животните“, коментира Силвия де Баргас, професор по алтернативно животновъдство във FAUBA.

Факт е, че в Аржентина 95% от органичното производство идва от животновъдството – най-голям брой сертифицирани животновъдни ферми се намират в Патагония и се занимават с производство на вълна за износ.

„В по-малка степен произвеждаме мед, телешки и кокоши яйца. По отношение на растениевъдството се открояваме като износители на органични круши и ябълки и продукти от тях, както и на зърнени, маслодайни и технически култури“, обяснява Силвия де Баргас.

Тя работи върху магистърската си теза по органични продукти и като част от проучването интервюира повече от 60 производители на биологични продукти, за да анализира мотивацията им да започнат бизнес.

„Открих, че основната движеща сила зад възприемането на този начин на производство са принципите: на първо място, загриженост за околната среда, здравето на потребителите и качеството на продукта. Едва на второ място беше икономическият аспект“, каза Силвия де Баргас.

Като част от популяризирането на националния органичен сектор, правителството на Аржентина създаде и конкурс с 12 категории, като призовете ще се връчват всяка година като част от честването на Националния органичен ден, отбелязван в Аржентина на 3 декември.

 

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА