Активни потребители: Захарта е основната съставка в шоколадите на българския пазар  

Георги Узунов
Георги Узунов
5 Минути

Едва 2 от 27 марки отговарят на критериите на ЕС, за да се нарекат шоколад

Шоколадът у нас не отговаря на критериите на ЕС. Продава се само млечен шоколад, който има понижено съдържание на какао. В същото време пък няма нито една марка, произведена по оригинална технология от шоколадов ликьор. Това показва проучване на „Активни потребители“. В него са включени 27 търговски марки, закупени от различни търговци. Изключени са тъмните шоколади поради отсъствието на национални и европейски критерии за тяхното качество.

Ето какво показват резултатите. Всички марки шоколади са етикирани съгласно изискванията без груби нарушения. Добрите вести обаче свършват дотук. На фона на професионалния дизайн на опаковките от лицевата страна на продуктите задната е претрупана с нечетлива информация. При по-голяма част от търговските марки задължителната информация за съставките и предупрежденията за наличие на алергени са отпечатани с много дребен и често нечетлив шрифт, а понякога на цветен фон замазващ буквите. Често дизайнерите тъпчат информация на 5 – 10 езика, с което редуцират още повече размера на буквите и объркват потребителите. Очевиден е стремежът да отбият някак си задължителните изисквания, без реално това да може да бъде разчетено от хора с нормално зрение, особено в условията на изкуственото осветление характерно за повечето магазини, коментират от „Активни потребители“.

Шоколад ли е това в магазина?

Според законодателството на ЕС за да се именува шоколад продукта трябва да съдържа минимум 35% обща какаова маса – сумата от какаовото масло и какаовата пудра. При млечните шоколади е позволено редуциране на това количество до 20%. В проучването на организацията е установено, че при някои търговски марки на етикетите не е отбелязано съдържанието на обща какаова маса. От заглавията на търговските марки представени на лицевата страна на опаковките често не може да се разбере за какъв вид шоколад става въпрос– шоколад, млечен шоколад или друг вид. От 27 марки само 2 отговарят на определението на ЕС за шоколад и имат какаова маса от 35% и повече. Останалите 25 съдържат какаова маса в диапазона 25 – 35% и покриват изискванията за млечен шоколад.

Оригиналната рецепта отсъства

Всичките 27 марки шоколад са направени от какаова пудра и какаово масло. Нито един не е направен по оригиналната рецепта с шоколадов ликьор. Само при една марка е спомената държавата на произход на суровината.

При 17 от тестваните марки се установява влагане на нетипични суровини. При 7 е добавяна растителна, основно палмова мазнина. Други 7 марки съдържат технологичната добавка Е476 (полиглицерол полирицинолеат), а една Е 492 (сорбитан тристеарат). В 6 е добавяна лактоза, а при други 4 се прибавя лешникова паста без това да е отбелязано в наименованието на шоколада на лицевата страна на етикета, което представлява риск за алергичните потребители. При нито една марка не е описано количеството на добавяната растителна/палмова мазнина, която трябва да е до 5% (критерий на ЕС).

Анализът на етикетите показва изключително високо съдържание на въглехидрати, най-вече захар, в проучваните шоколади. При 22 от 27 марки количеството на захарта е 50% и повече, а при 4 достига 60%. Само при 5 шоколада захарта е под 50%. На практика продаваните на нашия пазар шоколади се състоят основно от захар! Само при един продукт общата какаова маса е повече от захарта.

В изходната суровина, шоколадовия ликьор, въглехидратите са около 50%, но само около 2% са захари. Останалите количества са преобладаващо полезни за хората растителни фибри. При обработката на шоколадовия ликьор растителните фибри попадат в какаовата маса/пудра. За съжаление твърде малко от тях остават реално в готовия индустриален шоколад. Ако разгледате таблицата ще видите много малка разлика, често около 1%, между съдържанието на въглехидрати и захари. Това означава, че най-вероятно производителите слагат по-малко какаова пудра в шоколада от това което декларират в етикетите. За съжаление няма референтен лабораторен метод който да измери точно истинското съдържание на какаова маса/пудра в шоколадите!

 

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА