Активни потребители: Почти 90% вода в изследвано сирене, влагането на растителни мазнини не спира

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
7 Минути

Асоциация “Активни потребители” направи поредното си проучване за качеството на сиренето. Този млечен продукт  се оказа най-проблемната хранителна стока произвеждана в България и сагата продължава вече над 10 години. За съжаление през годините качеството се влошава и некоректни производители измислят нови и нови технологии за понижаване на себестойността на млечния продукт. Тези „иновации“ в отрицателния смисъл на термина, понижават хранителната стойност на сиренето и представляват риск за здравето на потребителите, коментират от Асоциацията.мляко, предприятия, Agrozona.bg

Основаната цел на проучването е да се определи водното съдържание в максимално широка извадка сирена предлагани на пазара. “В България има над 200 мандри, повечето произвеждат сирене, обикновено по няколко марки. Физически и финансово не можем да изследваме всички и затова е нужен критерий за подбор. Първото изискване е, че в теста се включват само масовите продукти от краве мляко. След това проведохме анализ на риска и стигнахме до заключение, че най-изложени на риск от фалшифициране са сирената които се търгуват в магазините под 14 лева за килограм. Да напомним, преди 2 години аналогичен анализ на риска показа праг от 9-10 лева на килограм. Инфлацията значително повиши цената на млечните продукти и затова се наложи да вдигнем с около 50% ценовия лимит. Тази оценка е валидна за сирена търгувани през втората половина на месец септември, 2022г. Съгласно този критерий бяха закупени 34 марки сирена от 4 града – София, Пазарджик, Перник и Симитли. Част от пробите са придобити от малки квартални магазини”, уточняват от потребителската организация.

Четете още: Сиренето и кашкавалът – рекордьори по поскъпване

В това проучване са използвани 48 проби, които са получени от сирена, продавани в различните ценови сигмента. Освен за наличието на вода, пробите са изследвани и за определяне на наличие и количество на немлечни мазнини, така както е направено при изследването през 2016г.

73% от сирената са оводнени

От тестваните 48 марки сирене при 35 се установява водно съдържание над 60%. В таблицата продуктите с вода между 60 и 70% са маркирани в жълт цвят, а тези над 70% в червено. От общия брой 12 са в червения сектор. Изразено в проценти 73% от сирената са оводнени, а 25% са свръховоднени. Рекордьор е продуктът наречен „Свежо сирене“, и произведен от Ракево Милк Трейд ЕООД, който съдържа 86,95% вода – това е невиждана стойност в българската и световната практика.

пазар, потребители, Agrozona.bg

Резултатите при двете категории сирена са различни. При 34-те евтини марки, селектирани на база оценка на риска, оводнени са 29 (85%), а от тях 10 (29%), са в червено с вода над 70%. При по-скъпите, подбирани случайно сирена, оводнените са два пъти по-малко – общо 6 (43%), от тях 2 (14,3%) са свръховоднени. За анализ на немлечни мазнини бяха подбрани 6 продукта и положителна за такива се оказа един от тях. За наша изненада 43% съдържание на немлечни мазнини се откриват в марка продавана неопакована в голяма търговска верига под името „Даная“. Имитиращият продукт се предлага на скандалната цена от 20,90 лева на килограм.

Всички открити в изследването продукти нарушават поне 2 задължителни национални критерия. Предлагат са сирена с водно съдържание над 60% които не са етикирани правилно и това не е обозначено. На второ място всички оводнени продукти, с изключение на 3 марки, се продават насипно, в неопакован вид, което е друго нарушение на законодателството.

Интересно е сравнението с проучването от 2020г. Тогава бяха изследвани само евтини, подбирани спрямо оценката на риска продукти и 87% от тях бяха оводнени. Сегашният, от 2022г., резултат в тази категория е аналогичен – 85%. Това показва, че приемането на новото законодателство не е стреснало производителите и те продължават да произвеждат натъпкани с вода и химикали продукти.

Изводи и препоръки за потребителите

  • При 73% от генералната извадка на сирената се открива водно съдържание над 60%. При евтините и по-рискови продукти делът достига до 85%.
  • Все още на пазара се установява измамата с добавяне на немлечни мазнини. Нищо старо не е забравено.
  • Очевидно е, че новото законодателство за млечните продукти масово и умишлено се нарушава от производителите, а контрола от страна на агенцията по храните е неефективен, както впрочем винаги досега. Належаща е нуждата от реформа в институцията.
  • За пореден път напомняме, че консумацията на оводнени и имитиращи (с немлечни мазнини) „сирена“ повишава заплахата от развитие на някои заболявания при хората.
  • При закупуване на евтини млечни продукти, сирене до 14 лв/килограм за 09.2022г., рискът те да са некачествени/подправени е двойно по-голям. При марки продавани под 10 лева/килограм не може изобщо да се говори за сирене и здравето на консуматорите е изложено на риск.
  • За съжаление високата цена също не е гаранция за качество и при скъпите сирена половината марки са умишлено подправени от производителите с добавяне на вода или немлечни мазнини.

Новото законодателство

В следствие на проучването от 2020 беше проведена кампания за разясняване на вредите от консумиране на оводнено „сирене“. Беше организирана дискусия и в Народното събрание. Министерство на Земеделието и Храните промени законодателството и обнародва нова Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти (Обн. ДВ. бр.64 от 3 Август 2021г.). Наредбата е в сила от 4 ноември 2021, а през май 2022 изтече и гратисния период даден на производителите за привеждане към новите изисквания. За съжаление в наредбата, въпреки нашето желание за забрана на оводнените сирена, беше предприет по-смекчен подход. Съществените промени в изискванията са следните:

  • Оводнените сирена все още могат да се предлагат на пазара, но когато водното съдържания надхвърля 60% на етикета се изписва “саламурено сирене с повишено водно съдържание”;
  • Забранява се използването на влагозадържащи агенти в сиренето;
  • Забранява се добавянето в млечни продукти на мазнини и протеини с немлечен произход с изключение на желатин при специфични цели;
  • На етикетите, на лицевата страна, задължително се посочва процентът на сухото вещество, съответно водното съдържание;
  • Продуктите с повишено водно съдържание се предлагат в магазините задължително  в оригинална опаковка на производителя, която не може да бъде отстранена от търговеца.
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама