Активни потребители: Почти 90% вода в изследвано сирене, влагането на растителни мазнини не спира

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
7 Минути

Асоциация “Активни потребители” направи поредното си проучване за качеството на сиренето. Този млечен продукт  се оказа най-проблемната хранителна стока произвеждана в България и сагата продължава вече над 10 години. За съжаление през годините качеството се влошава и некоректни производители измислят нови и нови технологии за понижаване на себестойността на млечния продукт. Тези „иновации“ в отрицателния смисъл на термина, понижават хранителната стойност на сиренето и представляват риск за здравето на потребителите, коментират от Асоциацията.мляко, предприятия, Agrozona.bg

Основаната цел на проучването е да се определи водното съдържание в максимално широка извадка сирена предлагани на пазара. “В България има над 200 мандри, повечето произвеждат сирене, обикновено по няколко марки. Физически и финансово не можем да изследваме всички и затова е нужен критерий за подбор. Първото изискване е, че в теста се включват само масовите продукти от краве мляко. След това проведохме анализ на риска и стигнахме до заключение, че най-изложени на риск от фалшифициране са сирената които се търгуват в магазините под 14 лева за килограм. Да напомним, преди 2 години аналогичен анализ на риска показа праг от 9-10 лева на килограм. Инфлацията значително повиши цената на млечните продукти и затова се наложи да вдигнем с около 50% ценовия лимит. Тази оценка е валидна за сирена търгувани през втората половина на месец септември, 2022г. Съгласно този критерий бяха закупени 34 марки сирена от 4 града – София, Пазарджик, Перник и Симитли. Част от пробите са придобити от малки квартални магазини”, уточняват от потребителската организация.

Четете още: Сиренето и кашкавалът – рекордьори по поскъпване

В това проучване са използвани 48 проби, които са получени от сирена, продавани в различните ценови сигмента. Освен за наличието на вода, пробите са изследвани и за определяне на наличие и количество на немлечни мазнини, така както е направено при изследването през 2016г.

73% от сирената са оводнени

От тестваните 48 марки сирене при 35 се установява водно съдържание над 60%. В таблицата продуктите с вода между 60 и 70% са маркирани в жълт цвят, а тези над 70% в червено. От общия брой 12 са в червения сектор. Изразено в проценти 73% от сирената са оводнени, а 25% са свръховоднени. Рекордьор е продуктът наречен „Свежо сирене“, и произведен от Ракево Милк Трейд ЕООД, който съдържа 86,95% вода – това е невиждана стойност в българската и световната практика.

пазар, потребители, Agrozona.bg

Резултатите при двете категории сирена са различни. При 34-те евтини марки, селектирани на база оценка на риска, оводнени са 29 (85%), а от тях 10 (29%), са в червено с вода над 70%. При по-скъпите, подбирани случайно сирена, оводнените са два пъти по-малко – общо 6 (43%), от тях 2 (14,3%) са свръховоднени. За анализ на немлечни мазнини бяха подбрани 6 продукта и положителна за такива се оказа един от тях. За наша изненада 43% съдържание на немлечни мазнини се откриват в марка продавана неопакована в голяма търговска верига под името „Даная“. Имитиращият продукт се предлага на скандалната цена от 20,90 лева на килограм.

Всички открити в изследването продукти нарушават поне 2 задължителни национални критерия. Предлагат са сирена с водно съдържание над 60% които не са етикирани правилно и това не е обозначено. На второ място всички оводнени продукти, с изключение на 3 марки, се продават насипно, в неопакован вид, което е друго нарушение на законодателството.

Интересно е сравнението с проучването от 2020г. Тогава бяха изследвани само евтини, подбирани спрямо оценката на риска продукти и 87% от тях бяха оводнени. Сегашният, от 2022г., резултат в тази категория е аналогичен – 85%. Това показва, че приемането на новото законодателство не е стреснало производителите и те продължават да произвеждат натъпкани с вода и химикали продукти.

Изводи и препоръки за потребителите

 • При 73% от генералната извадка на сирената се открива водно съдържание над 60%. При евтините и по-рискови продукти делът достига до 85%.
 • Все още на пазара се установява измамата с добавяне на немлечни мазнини. Нищо старо не е забравено.
 • Очевидно е, че новото законодателство за млечните продукти масово и умишлено се нарушава от производителите, а контрола от страна на агенцията по храните е неефективен, както впрочем винаги досега. Належаща е нуждата от реформа в институцията.
 • За пореден път напомняме, че консумацията на оводнени и имитиращи (с немлечни мазнини) „сирена“ повишава заплахата от развитие на някои заболявания при хората.
 • При закупуване на евтини млечни продукти, сирене до 14 лв/килограм за 09.2022г., рискът те да са некачествени/подправени е двойно по-голям. При марки продавани под 10 лева/килограм не може изобщо да се говори за сирене и здравето на консуматорите е изложено на риск.
 • За съжаление високата цена също не е гаранция за качество и при скъпите сирена половината марки са умишлено подправени от производителите с добавяне на вода или немлечни мазнини.

Новото законодателство

В следствие на проучването от 2020 беше проведена кампания за разясняване на вредите от консумиране на оводнено „сирене“. Беше организирана дискусия и в Народното събрание. Министерство на Земеделието и Храните промени законодателството и обнародва нова Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти (Обн. ДВ. бр.64 от 3 Август 2021г.). Наредбата е в сила от 4 ноември 2021, а през май 2022 изтече и гратисния период даден на производителите за привеждане към новите изисквания. За съжаление в наредбата, въпреки нашето желание за забрана на оводнените сирена, беше предприет по-смекчен подход. Съществените промени в изискванията са следните:

 • Оводнените сирена все още могат да се предлагат на пазара, но когато водното съдържания надхвърля 60% на етикета се изписва “саламурено сирене с повишено водно съдържание”;
 • Забранява се използването на влагозадържащи агенти в сиренето;
 • Забранява се добавянето в млечни продукти на мазнини и протеини с немлечен произход с изключение на желатин при специфични цели;
 • На етикетите, на лицевата страна, задължително се посочва процентът на сухото вещество, съответно водното съдържание;
 • Продуктите с повишено водно съдържание се предлагат в магазините задължително  в оригинална опаковка на производителя, която не може да бъде отстранена от търговеца.
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements