Сиренето и кашкавалът – рекордьори по поскъпване за последната година

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

По борсите цените на млечните продукти са се увеличили средно с 40-50% от миналия ноември до сега

При сиренето и кашкавалът има рекордно поскъпване за последната година. Средно по борсите цените на млечните продукти са се увеличили с 40-50% от миналия ноември до сега, а до щанда в търговската мрежа ръстът е още по-голям. В магазините вече има  кашкавал за над 35 лева килограма, а цените на сиренето достигат 25 лв.

От бранша обясниха, че разходите са изхранване на животните и за преработка на млякото са скочили поне двойно. Млечните продукти са сред храните с най-голямо поскъпване през последната година, потвърждават и от комисията по стоковите борси и тържищата, която следи цените на едро, съобщава Нова телевизия. 

олио, Agrozona.bg

“Млечните продукти е групата с най-голям ръст. При кашкавала е около 47 % ръстът на годишна база, при сиренето е 57 % спрямо същия период на м.г., при маслото – 39, при киселото мляко – около 40 %”, обяснява Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

“За да има мляко – трябва да има фуражи. Разходите за тях нараснаха: горивата два пъти, а торовете – между 4 и 7 пъти. От тук нараснаха разходите за изхранване на животните – минимум 100 %”, коментира Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите.

“На ниво ферма основният разход е за фуражи и изхранването на животните, около 60 на сто. Те от 2020 г. непрекъснато си повишават цените и продължават да растат”, каза Божидар Иванов от Център за икономически анализи в селското стопанство. 

Все по-скъпа става и преработката на млякото, изчисляват от бранша. “Производствените разходи на едно предприятие са се увеличили с около 100 %”, пресмята Зоров. Затова и ръстът в цените на продуктите, които излизат от мандрата му, към пазара – бил неизбежен. Но с много по-малък размер от този при разходите, изчислява преработвателят. 

“При 1.20 лв. цена на сурово мляко, не може да излезе кашкавал от производител под 18 лв. Няма как да се случи, за да може този производител да си покрие разходи – дори без печалба! Ако е имитиращ продукт, може да бъде по-евтин, обаче кашкавал, произведен от българско кисело мляко, направен както трябва, производител не може да го произведе под 18 лв./ кг.”, обясни собственикът на мандра Никодим Войнов.

В мандрата също вече усещат недостига на суровина за преработка. Затова и Никодим Войнов не изключва българските млечни продукти сериозно да намалеят на щанда. Което още повече ще вдигне цените им.

Ръстът на разходите във фермите и в мандрите бързо се пренася по веригата. От миналия до този ноември на едро килограм кашкавал е поскъпнал от 12.40 на 17.16 лв. При сиренето ръстът е от 7.81 – до 11.41лв, а при пакетче масло – за една година цената е скочила от 2.02 лв. до 2.74лв, показват разчетите на комисията по стоковите борси и тържищата.

От комисията, която следи пазара на едро, са далеч по оптимистични и прогнозират нормализиране на цените на сиренето и кашкавала на щанда – до края на годината.

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама