Димитър Зоров: Състоянието на млечното говедовъдство е изключително тежко

Мариана Климентиева
Мариана Климентиева
5 Минути

Председателят на Националния съюз на говедовъдите призовава за спешни мерки

„Състоянието на млечното говедовъдство е изключително тежко. Себестойността на суровото мляко е по-висока от възможната, която фермерите могат да получат при реализацията на 1 литър мляко. Вижда се, че ферми продължават да затварят, животните намаляват при млечното говедовъдство.“ Това сподели за Агрозона Димитър Зоров, председател на Националния съюз на говедовъдите.

„Според данни на Европейския съюз говедовъдните ферми са намалели с близо 60% за няколко години. Тази тенденция не е само в България. Сега има нов регламент, според който досега всички, които са си купили единични клетки за отглеждане на телетата, ще трябва да ги изхвърлят на боклука и да си купят по новите изисквания двойна клетка заради хуманно отношение,“ обясни Зоров.

Според думите му постоянно се завишават екологичните и хуманните изисквания, а цената на суровината става доста незадоволителна за фермерите.

„Това, което очаква българския потребител е все по-малко качествена суровина да остане в България. Ще заприличаме на оранжерийния сектор, при който ситуацията е доста близка,“ обясни Зоров.

Председателят на Националния съюз на говедовъдите сподели, че производството на телешко месо у нас е нищожно. Това показва също степенната на развитие на този сектор. „В българските кланици през последните 3 години са заклани под 4000 телета – количество, което може да се продаде за няколко месеца от няколко големи магазина в София. Това е негативната статистика,“ разясни Зоров.

Той призова контролните органи да проверят в единната система на Националната агенция за приходите какви количества месо са реализирани през крайните оператори, посочвайки, че разминаването между закланите животни и продаденото месо ще бъде огромно.

„Преди няколко седмици Яне Янев постави въпросът в ефира на БНТ за качеството на продаваното у нас месо. Част от нашите телета отиват за Косово, явно Косово и Албания имат повече стандарти и гледат с какво се хранят. Бойко Синапов заяви, че в България се консумира 30-годишно телешко месо и застана зад тези думи. С тези количества на заклани животни, няма как да стигне свежо месо за колбасите. У нас се работи главно със замразено месо”, каза Зоров.

Председателят на Националния съюз на говедовъдите приветства идеята за създаването на държавна търговска хранителна верига.

„По този начин българските производители ще имат допълнително място за излагане на своите продукти. Това ще бъде и коректив за сегашните големи търговски вериги,“ обясни Зоров.

„С тази антиполитика в сферата на животновъдството, ние тласкаме сектора към унищожение и към сивия сектор. В момента млечното животновъдство се крепи на големите ферми. Трябва да има достатъчен контрол. Нужно е да има многократно завишен размер на санкциите,“ категоричен е Зоров.

Ивайло Гълъбов, председател на Съюза на птицевъдите в България, коментира в ефира на БНТ проблемите, с които се сблъсква птицевъдният сектор у нас.

„Дефицитът на работници и тежките условия на труд, както и големите изисквания, които се налагат с европейски регулации по отношение производството са най-сериозните проблеми на сектора,“ разясни Гълъбов. Той коментира, че има внос от трети страни, главно от Украйна.

„Както знаете Украйна е извадена от международния пазар на зърно, а тя е страната, която е сред най-големите зърнопроизводители в Европа. Украинските производители се опитват да изнасят животинска продукция и с нея заливат Европа, защото са допуснати до пазара,“ разясни Гълъбов.

Той коментира и протестите на потребителите заради високите цени на хранителните продукти.

„Общественият натиск и протестите винаги дават резултат. Фокусът е привлечен към веригите и една неправилна оценка на тяхното поведение. Повечето хора смятат, че големите вериги са онези лоши субекти, които взимат големия марж и правят печалби на гърба на производителите и потребителите. Ако това беше така, инвеститорите в България, които правят ритейлъри, щяха да са много повече. Ние в асоциациите не се занимаваме с договаряне на цени. Ние трябва да се кооперираме с идеята да свалим себестойността на производството,“ разясни Гълъбов.

Той сподели, че не очаква по Великден да има спекула с цената на яйцата. „Мисля, че пазарът е достатъчно конкурентен и дори да се появи някакъв дефицит, бързо ще реагира-дали с прекратяване за известно време на някои експортни сделки. На пазара ще има със сигурност пресни яйца,“ сподели Гълъбов.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Мариана Климентиева е магистър по „Журналистика“ в Софийски университет "Климент Охридски". Кариерата ѝ започва през 2004 г. Работила е за водещи печатни и онлайн издания, сред които в."Телеграф", в."Монитор", stolica.bg, economic.bg. Специализира в ресори като земеделие, икономика и актуални новини, като се стреми винаги да поднася задълбочена и обективна информация. В Аgrozona приоритет са й теми, свързани със съвременните тенденции в земеделието, устойчиво развитие, иновации в аграрните технологии и европейски политики за селските райони.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама