Три сорта БГ лози стават и за биопроизводство

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Няма проблем посадъчният материал да бъде изнесен свободно в чужбина заради недостатъчният контрол от страна на държавата, коментират от ИЛВ – Плевен

Сортовете “Супер ран Болгар”, “Плевен” и “Брестовица” са все по-търсени и интересът към тях в световен мащаб се засилва. Тези сортове са едно от най-добрите постижения на световната селекция при създаване на висококачествени, ранозреещи, едроплодни и транспортабилни десертни сортове, коментира проф. Мирослав Иванов от Института по лозарство и винарство в Плевен. Тези сортове масово се размножават от основните производители на лозов посадъчен материал и тези сортове заемат една част от лозовите насаждения в страната при десертните сортове, като предимството им е по-ранно узряване, съобщава още той през БТА. Създател на тези сортове и проф. Васил Вълчев – авторитетен български селекционер, създател на 20 нови сорта лози, които са известни и до днес. Проф. Иванов изтъкна далновидността на екипа, поставил началото по създаването на сортове лози с повишена устойчивост на стресови фактори, защото сега в световен аспект се залага на биологичното производство, за каквото тези сортове изцяло са пригодни, защото са с повишена устойчивост към основните неприятели и болести по лозята, а биопроизводството изисква минимално използване на химически препарати за защита на растенията.

Има много запитвания за сортовете “Супер ран Болгар”, “Плевен” и “Брестовица” от чужбина, но за съжаление ние ги разпространяваме безвъзмездно, защото няма как да бъде спряно “изтичането” на материали от тези сортове, каза проф. Мирослав Иванов. Причината е, че посадъчният материал свободно се продава и няма проблем да бъде изнесен в чужбина заради недостатъчния контрол от страна на държавата. Когато отидете в Република Северна Македония или Сърбия, при всички положения ще срещнете и трите сорта, коментира ученият. Заниженият контрол на държавните органи е причина и приходите от роялти за сертифицираните сортове да са по-малко спрямо реалните, коментира ученият.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама