Умни системи дават шанс на фермерите за прецизно земеделие

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
8 Минути

Най-голямата стойност, която намират стопаните в разработените продукти, е изолирането на човешката грешка и минимизирането на разходите за производство, казва Ивайло Енев

Прецизното земеделие навлиза все повече в практиката и у нас. От две години на пазара на дигитални технологии за агросектора вече действа и компанията „Ондо солюшънс“, която предлага български системи за умно управление на напояването, прецизно торовнасяне и мониторинг на земеделски култури в оранжерии и открити площи. „От самото начало сме си поставили за цел и вървим в посока да направим технология, която да е достъпна за малките и средни по големина ферми. На пазара има съществуващи подобни решения за автоматизация, но те са прекалено скъпи за този сегмент ферми, като същевременни не са на технологичното ниво, отговарящо на изискванията на съвременните фермери“, разказа за Агрозона Ивайло Енев, управител на компанията. Продуктът, който предлагат от „Ондо“, е съвкупност от хардуерен и софтуерен елемент, написан от специалистите в компанията, и може да се ползва лесно от всеки стопанин.

От компанията поддържат постоянна връзка с фермерите и 6 месеца след като е изпълнен проектът в определено стопанство, се прави специално проучване, което цели получаването на обратна връзка за ефектите от приложената прецизна технология. „В зависимост от условията фермите пестят различни видове ресурси(тор, вода, електроенергия), но най-голямата стойност, която намират в нашия продукт, е минимизиране на грешките, породени от човешкия фактор, както и понижаване на разходите, придружено с увеличение на добивите“, коментира Енев. Човешкият фактор е субективен, при прецизното земеделие се разчита 100% на сензори, които дават актуални данни в реално време, след което системата анализира тези данни и предприема правилно действие в точния момент.

Оптималната големина на стопанствата е до 2000 дка, казва Енев, по-големите площи дават шанс за повече грешки, смята той. Според данни от FAO 60% от земеделската продукция в (с изключение на зърнопроизводството) се произвежда от ферми с размер до 500 дка, затова и акцентът на компанията е именно там.

 

Различни култури – различни решения

Стопанствата, които могат да се възползват от технологиите, които предлагат от „Ондо“ се занимават предимно с отглеждане на различни видове плодове, лозя, зеленчуци, като и ягодоплодни. Реализирани са проекти и в областта на зеленчукопроизводството, оранжерийното земеделие, овощни градини и лозови масиви. При тези култури могат да бъдат приложени различни варианти за прецизно поливане и торовнасяне. В оранжериите благодарение на „Ондо“ се осъществява и т.нар. климат контрол, при които се управляват всички процеси, с които може да се постигне устойчив климат, подпомагащ безпроблемното развитие на растенията без излишен стрес. Ефектът от въвеждането на автоматизиран климат контрол е сякаш оранжерията оживява и сама може да ръководи управлението по зададени от фермера параметри. За зърнопроизводителите от компанията пък предлагат специализирани земеделски метеорологични станции предоставяни данни в реално време от сензори за: количество дъжд, скорост и посока на вятъра, температура, влажност на въздуха и др. Основно предимство на станцията е, че дава точни локални данни и прогноза за времето за 4 дни напред, както и възможността да се свърже с модел за превенция на болестите при различни култури, което пък от своя страна намалява драстично разходите за растителна защита. „В метрологичната станция правим подобрения и от 2023 г ще продаваме цяла мониторинг система, като освен метрологичната станция около нея ще могат да се свържат още множество на брой комуникационни модули с различни видове сензори (температура и влажност на почвата, EC и pH на почвата и др.) с които вече един голям фермер ще може да види картината на цялото си стопанство по отношение на това къде има дефицит на азот, къде има болести, и може да редуцира разходите за растителна защита“, коментира Енев.

Под наем вместо голяма инвестиция

С цел да улеснят клиентите си както в чисто практически, така и във финансов план, от тази година „Ондо“ предлагат на българския и световния пазар иновативен начин на работа с тях. „Това не е новост като бизнес модел, но в агросектора не е прилаган досега и може да се каже, че сме пионери в предлагането на този вид услуга. Ние предлагаме нулев праг на инвестиция, тоест фермерът се свързва с нас, ние му доставяме необходимото оборудване –  всички контролери, всички съпътстващи комуникационни модули към него, инсталираме ги и единственото нещо, което той плаща, е месечен абонамент.“, разказва Ивайло Енев. Най-голямата стойност за земеделските стопани от използването на този бизнес модел е безкомпромисният сервиз и вечната гаранция на оборудването, докато използват услугите на компанията.

У нас все още фермерите имат възможност и да си купят оборудването, но от 17 стартирани проекта през тази година само един от тях е предпочел да направи голямата инвестиция вместо да плаща месечен абонамент на годишна база. „Ако фермерът си купи оборудването в брой, средната цена е между 10 и 15 хил. лв, в зависимост от типа и размера на стопанството, а пък месечният абонамент, който се заплаща, е около 300 лв, тоест ние финансираме стопанствата, а те получават вечна гаранция на оборудването, чиято поддържа е наша задача в рамките на абонамента“, разяснява управителят на „Ондо“. При покупка на оборудването стопаните се ползват от стандартна гаранция от 1 година.

Хубавото на продуктите на „Ондо“ е, че всичко е произведено в България. От фирмата имат производствена база, всичко се прави на родна територия и носи гаранцията на доброто качество.

Интересът към продуктите на компанията е голям. „Имаме входирани по подмярка 4.1 на ПРСР 25 проекта. Чакаме одобрение“, разказа Енев и допълни: „Участваме и в Европейския цифров иновационен хъб в лицето на Агрохъб.БГ, които беше одобрен съвсем скоро и с консорциума от институти, университети и технологични компании ще популяризираме абсолютно безплатно за земеделските производители на различни локации в цялата страна ефекта от цифровизацията и модерните агропрактики и технологии в земеделието.“, допълни още той.

 

Ферма решава дигитално поливането и торовнасянето на 900 дка

Сред доволните клиенти от решенията на „Ондо“ са от ферма „Отбрани“, които са специализирани в отглеждането на различни плодове – малини, къпини, боровинки. В стопанството внедряват системата през 2020 г. на част от масив с малини, но след като се убеждават в безупречната й работа, те продължават с дигитализиране на останалите полета през 2021 и 2022 г., което показва, че ползата от системата за автоматизация е валидирана от крайния потребител.

Благодарение на системата софтуерната платформа позволява създаване на неограничен брой програми за напояване, дозиращи програми за тор, седмични графици, визуализира исторически данни за процесите, позволява активиране на аларми при аварии, адаптиране на напояването и торенето спрямо прогноза за времето 3 дни напред, разказват специалистите. А резултатите не закъсняват – според данни от потребителите на системата „Ондо“ са реализирани  30% по-малко консумирана вода, 20% по-малко внесени торове, 20% ръст на добивите и до 3 пъти по-бърза реакция при аварии в напояването.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА