ФАО отбелязва общо покачване на световните цени на месото през 2021 г. спрямо 2020 г.
Средногодишната стойност на глобалния индекс на цените е 107,6, като превишава с 12,7% отчетеното равнище на показателя през предходната година. Най-голямо е увеличението на цените при овчето и агнешкото месо (+20%), следвано от говеждото (+18%), пилешкото месо (+17%). Незначителен спад се наблюдава при цените на свинското (-0,1%), се казва в доклад на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).
Експертите на Рабобанк прогнозират по-слаба световна търговия със свинско месо през първото тримесечие на 2022 г., като резултат от свиването на вноса в Китай. Производствените разходи ще продължат да се повишават, което ще е за сметка на брутните маржини на производителите. Ситуацията в ЕС ще остане сложна, поради потенциалните затруднения в търговията, предизвикани от рестрикциите, наложени от Китай.
Световно производство
По оценки на USDA световното производство на свинско месо ще достигне 109,9 млн. тона през 2022 г. (+0,9% на годишна база). Растежът ще е движен най-вече от нарастването на продукцията в Китай(+1,3%). На фона на увеличеното производство се прогнозира намаление на световния внос и износ, съответно с 1% и с 0,7%.