Ще стане ли Дъг най-големият картоф на планетата

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Колин и Дона Браун от Нова Зеландия очакват да бъде вписан в рекордите на Гинес

Колин и Дона Браун плевят зеленчуковата си градина в малката си ферма близо до Хамилтън, Нова Зеландия, когато мотиката на Колин се блъска в нещо огромно точно под повърхността на почвата. Докато двойката коленичи и започна да рови около предмета, Колин започва да се чуди дали не е някаква странна гъба. След като Колин изважда от земята огромният предмет, почиства повърхността му, с почуда открива, че това е огромен картоф, съобщава Daily Mail.

„Не можехме да повярваме“, каза Дона. – Той беше просто огромен. Никак красив. Картофът беше грозен, като мутант.”

Но това е възможно най-големият картоф в историята. Когато двойката занася клубена в гаража си и го слага на старите си везни, той отчита 7,9 килограма. Това се равнява на няколко торби обикновени картофи.

В седмиците след необичайното им откритие на 30 август картофите на двойката се превръщат в нещо като знаменитост в малката им ферма близо до Хамилтън. Те кръщават картофа Дъг, а Колин дори му прави малка количка, за да тегли гигантския зеленчук.

„Сложихме му шапка и публикувахме снимката на страницата ни във Facebook“, каза Дъг. „Всичко това е малко смешно. Изненадващо, стотици хора разгледаха страницата за няколко дни.”

В момента картофът Дъг кандидатства за признаване на рекорд на Гинес. Засега  най-тежкият картоф, вписан в Книгата на рекордите на Гинес, е чудовището от 2011 г. от Обединеното кралство, което отчита тегло от малко под 5 кг. Двойката казва, че са подали молба Дъг да бъде признат за рекордьор и очакват отговор.

Колин признава, че няма специални градинарски тайни. Обикновено хвърлят куп кравешки тор и слама в градината си и гледат какво расте. Жителят на Нова Зеландия признава, че той и съпругата му са отглеждали краставици в задния му двор, преди той да е обрасъл с плевели, и никога не са засаждали картофи. Дъг сигурно е израснал сам и вероятно се е крил под земята няколко години.

„За мен това е мистерия“, каза Колин. “Дъг е една от малките приятни изненади на природата.”

Но Дъг не е лесен за грижа. Когато двойката изкопава картофа, той започва да изсъхва и да губи тегло. Започва да се разваля и мирише лошо. Затова сега Дъг се съхранява във фризера, където все още чака експертите от

Книгата на рекордите на Гинес.

 

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА