Основен принос за това ще има разширяването на стадото животни в Китай и Америка
В края на 2030 г. предлагането на месо в света може да достигне 374 милиона тона, според последния доклад на ОИСР и ФАО. Експерти от двете организации вярват, че Китай ще представлява по-голямата част от общото увеличение на производството на месо, следван от Бразилия и САЩ.
Най- голямо увеличение се очаква при производството на месо от птици,следвано от свинското. Наличността на протеини от говеждо, свинско, птиче и овче месо ще нараства съответно с 5,9%, 13,1%, 17,8% и 15,7%.
В световен мащаб птиците се очаква да представляват 41% от всички протеини на месна основа през 2030 г., което е увеличение с 2 % в сравнение с базовия период. Общият процент на другите месни продукти е по-нисък: говеждо (20%), свинско (34%) и овче месо (5%), се казва в доклада.
Бавно възстановяване след АЧС
Увеличението на производството на свинско месо ще остане ограничено през първите три години поради бавното възстановяване от огнища на АЧС в Китай, Филипините и Виетнам. Процесът на възстановяване се очаква да приключи през 2023 г., особено в Китай, подкрепен от бързото развитие на мащабни производствени мощности, които могат да осигурят биосигурност.
Глобалната консумация на месни протеини през следващото десетилетие ще се увеличи с 14%, дължащ се главно на ръста на доходите и населението, се казва още в доклада. Международната търговия с месо ще се разшири в отговор на нарастващото търсене от страни в Азия и Близкия изток, където производството ще остане недостатъчно, за да задоволи търсенето.