През 2020 година площите с лозови насаждения в земеделските стопанствата са 47 001 ха, като от тях 28 744 ха са реколтирани. Произведеното грозде е намаляло с 11% спрямо предходната година, се посочва в анализ на земеделското министерство. През 2019 г са произведени 178 534 тона грозде, докато година по-късно – 159 097 тона. В Югоизточния район е произведено 39% от гроздето, а в Южния централен район – 33%. Относителният дял на реколтираните площи с червени винени сортове е 61% от реколтираните площи с винени сортове лозя, а на белите – 39%.
Около 3% от площите в стопанствата са млади, невстъпили в плододаване лозя. В следствие на лоши климатични условия от 2 395 ха плододаващи лозя не е прибрана продукция, а за над 14 хил. ха от лозята в стопанствата не са полагани грижи поради икономически и социални причини.
Неподдържаните лозя, както и тези на маломерни и разпокъсани парцели извън земеделските стопанства, са 16 646 ха. Общо площите с лозя в България през 2020 г. са 63 647 ха, докато година по-рано те са били 64 012 ха.
Регистрираните в Лозарския регистър, поддържан от Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ), площи със сортове, подходящи за вина със защитено наименование за произход (ЗНП), са 15 922 ха, за вина със защитено географско указание (ЗГУ) – 20 767 ха, и за други вина – 23 473 ха.
По данни на ИАЛВ засадените през 2020 г. винени сортове лозя са 373 ха. Преработеното грозде от реколта`2020 за производство на вино и гроздова мъст, декларирано от регистрираните винопроизводители в Агенцията, е 114 336 тона.
Общото количество произведено вино в промишлени условия е 756 225 хектолитра, докато година по-рано е било 857 375 хектолитра. Произведените през 2020 г вина със ЗНП са 3 757 хектолитра, вината със ЗГУ – 323 510 хектолитра и други вина – 428 958 хектолитра. Производството на гроздова мъст е 66 668 хектолитра.