Цените на храните в САЩ продължават да растат след увеличението с 3,9% през 2020 г. спрямо 2019 г., показват данните на USDA. Експертите очакват храните да продължат да поскъпват с 2% до 3% и през 2021 г. Един от факторите със силно влияние за това развитие е стойността на газа, които сега „изяждат“ доходите на домакинствата.
Според търговци на едро, през последната година е отчетено увеличение с близо 3 000 долара на цените за логистика и обработка на товарите, което се равнява на около 3 долара повече за пратка. „Зеленчуците, които слагаме на масата – маруля, броколи, карфиол, целина, всичко, което идва от далеч – когато сме в зимния период, клиентите получават продуктите от местата на производство с по-топъл климат, а когато дойдат в страната, трябва да бъдат доставени в цялата страна, а това струва повече пари,” посочва търговец на едро, цитиран от freshplaza.com.