Със своите 6 000 регистрирани овощари и 24 000 хектара обработваема площ, Италия е четвъртата по големина държава в ЕС по производство на ароматни билки. Маркетинговите канали са диверсифицирани, но именно в сектора за търговия на дребно с храни има все още място за развитие чрез предлагането на пресни и сушени билки.
“За да се получи разсад с добро качество, е от съществено значение да има консолидирано ноу-хау на всеки етап от производството. Билките са много чувствителни към светлина и следователно към климатични и температурни вариации. Внимателното наблюдение на фазите на растеж е от съществено значение за получаване на качествен продукт. Ароматните билки, които показват най-интересната търговска динамика, са лют пипер, кориандър, див лук, копър и маточина. Лавандулата също придобива популярност не само защото добавя специален щрих към много ястия, но и защото може да се използва за украса в градината“, казва Карло Симонато, собственик на Fratelli Simonato.
Вече двадесет години маркетинг мениджърът Фратели Симонато е основен оператор на европейския и италианския пазар за отглеждане и пускане на пазара на биологични разсад. Миналата година компанията започна да отглежда също зеленчукови градински растения като домати, маруля, патладжани, тиквички и карфиол. През последните двадесет години фирмата се е специализирала в отглеждането на органични билки, включително босилек, розмарин, градински чай, мента, майорана, мащерка, риган и люти чушки.
Повишеното търсене на билки в трудни периоди като настоящия е стимулирано от затварянето на кетъринг индустрията. Ограниченията, дължащи се на пандемията, промениха навиците на потребителите и онлайн каналът стана най-лесният за достъп от вкъщи. “Създадохме естествено и природосъобразно място за отглеждане, което ни позволява да отглеждаме разсад от не-ГМО семена и без използването на продукти за растителна защита. Сигурни сме, че чрез зачитане на естествения жизнен цикъл на всяко растение, здравето на даден продукт може да бъде осигурено”, казва Карло Симонато.
Билките Симонато се предлагат целогодишно и отговарят на интереса към билките, използвани в традиционната италианска кухня, който трайно се увеличава. Това важи особено за босилек, градински чай, розмарин, мента, магданоз, мащерка, риган и майорана. Решението да се предлагат билки в саксии от 10 см се оказва практично и стратегическо, тъй като това е по-малък, лек и лесен за работа формат, който може да бъде изложен на рафтовете на магазините.
“Ние фокусираме вниманието си върху намирането на зелени материали с малко въздействие върху околната среда и този подход е заложен в ДНК на компанията. След създаването на екологичната опаковка Bio Kepos 3, сега пуснахме Bio & paperpack, новата 100% опаковка без пластмаса, направена от хартия. Тя е ултра лека, както и дръжката, използвана за транспортиране и представяне на растенията в магазините “, посочва Розана Бертолдини.