„Синьо кадифе“ е наименованието на новото занаятчийско сирене, производство на фермерката Мария Иванова, която заедно със съпруга си Георги имат козеферма в Първомай. От нейното хоби да събира стари рецепти се ражда уникалното сирене, което е покрито с плесен. „Целият ми опит като производител досега се основава именно на моите собствени рецепти“, сподели стопанката за AGROZONA.BG и допълни, че създаването на „Синьо кадифе“ е вдъхновено от няколко рецепти английско сирене.
„Постигнах дотук леко ронлива текстура, маслено усещане в устата и много богат вкус. Почерпих вдъхновение от стари фермерски рецепти от друга държава. Подобно на сиренето Ланкашир и моето е обвито с тънък муселин, напоен в мазнина. Отлежало е два месеца. Преди консумация сиренето се “отвива”, уточни стопанката и допълни: „Просто си създадох мой продукт и се надявам да бъде успешен, да можем да го предложим и на пазара.“
Желанието на Мария е да успее да подготви технологична документация, която да се подаде в БАБХ: „Надявам се съвместно с други колеги ентусиасти, със съдействието на специалисти и разбира се с БАБХ да успеем да разработим технологичен процес и да защитим производството на такъв тип сирене у нас“.
Четирима млекопроизводители от Първомай вече са се обединили в кооперация „Искра“, разказа още Мария: „Засега сме четирима производителя в този кооператив – имаме един фермер с козе, един с краве мляко, ще дойде един и с овче мляко. Имаме собствена минимандра, където преработваме млякото. Целта ни е да си помагаме при производството и пазарната реализация на продукцията.“
Продуктите на фермата се предлагат на пазарите „Иван Вазов“ в сряда в София, „Банкя“ в събота и скоро и на „Римска стена“ в София. В чест на уникалното занаятчийско сирене се подготвя сграда, която ще носи неговото име.