Защо лукът и чесънът обичат да стоят на плитка

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

Както лукът, така и чесънът се съхраняват прекрасно в мазето с температура 1-5 градуса и относителна влажност на въздуха 75-80%.

След прибирането на лука трябва да го просушите на открито място около седмица и да почистите листата му, като оставите само малка шийка с дължина около 5 см. Ако предвиждате да съхранявате лука и чесъна сплетени на плитки, то не е нужно да отрязвате опашките. Така луковиците ще се запазят по-дълго благодарение на проветрението.

Лукът и чесънът не трябва да се съхраняват в купища, тъй като бързо се изпотяват и развалят. Трябва да ги съхранявате в малки решетъчни сандъчета, като им осигурите нормална вентилация, но отделно един от друг.

Можете да използвате и малки платнени торби, които са закачени на тавана. Те могат да бъдат от капронови чували, памук, лен и др.

Както за лука и чесъна, така и за останалите видове, важно е периодично да проветрявате помещението и да оглеждате зеленчуците. Ако забележите признаци на болести, засъхвания и загнивания, веднага ги отделяйте.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама