Шест различни комбинации от вина и висша кухня бяха отличени на Фестивала „Вино и гурме 2020”, който се проведе в Пловдив. Организатори на събитието са „Съвет по туризъм – Пловдив“ и Община Пловдив с активно сътрудничество с ОИ „Старинен Пловдив” и Университет по хранителни технологии – Пловдив, кетъринг-фирмите, и всички участници във винения бизнес, както и институциите свързани с културата и изкуството в града.
Сьомга с коричка от кедрови ядки, миди Сен Жак и грахово пюре в съчетание с Троа Визаж Блан де Ноар 2019 бе обявено за „най-удачното съчетание“, представено в конкурса тази година, съобщават от „Марица”. Виното е с етикет на плевенската изба на семейство Хараламбиеви, а ястието излиза изпод ръцете на шеф Тихомир от ресторант „Малкия Париж“.
Втора награда отнесе комбинацията от рагу от телешка опашка върху карамелизирана юфка в маслена екстракция на гъби манатарки на шеф Явор, заедно със Сира 2017 от винарска изба „Белица“ в „Ню Амстердам“.
На трето място е класирано биомалиновото вино „Кубера“ от Розовата долина в съчетание с крем брюле с гъши дроб и меренг с портокал, желе от малиново вино, чили конци, малинов сос и малини, предложено от ресторант „Атлас“.
Специални отличия взеха и „Шато Копса“ с млечните продукти „Рожен“, Трастена“ с алкохолен сладолед от малиново вино, „Заара Естейт“ с гурме-специалитетите на шеф Тихомир и фамилна изба „Братанов“ с кулинарните изобретения на шеф Явор.
В дефилето в Пловдив „Вино и гурме 2020” се включиха 27 участника на 7 места в Стария град.