От бранша: С частните стандарти се създават изкуствени пречки пред българските доставки

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

„Стандартите, като GlobalG.A.P, Кашер и други, са частни стандарти, не европейски, които да са разписани като задължителен елемент – като ISO, НАССР и др. Тези стандарти в много случаи важат за продукти, храни и стоки от премиум клас”, коментира пред Агрозона Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и биоягодоплодните (БАМ-Я). „България като член на ЕС, е поела ангажименти за внедряване на европейските стандарти за качество и МЗХГ от 2010 г е разработило справочник за качество на плодове и зеленчуци, който регламентира качеството на всички плодове и зеленчуци. Всеки един регистриран земеделски производител е поел ангажиментите да спазва европейските норми за растителна защита и да води дневници. Тази база е на едно много високо ниво и покрива всички базови европейски стандарти.”, допълни още Петков.

„Цялата продукция, която се произвежда в България, като клас І и клас ІІ, напълно покрива всички европейски стандарти и не трябва да бъдат изисквани за тези зеленчуци и плодове допълнително GlobalG.A.P. Ако веригите искат да направят проверка за нещо, те могат да си изискат копие от дневници с какви препарати са пръскани продуктите, удостоверение от експерт на БАБХ, който окачествява и слага щемпел на партидата за качество. В България има разработен стандарт, отделно си има и БДС. Този справочник е стандарта за България и е грубо нарушение на държавните правила някоя верига да налага като задължителен елемент представянето на GlobalG.A.P. Още повече, че повечето продукти в тази верига нямат такъв стандарт и тук става един двоен стандарт. Защо се продават  плодове и зеленчуци от внос, а на българските производители се изисква на 100% задължително GlobalG.A.P?”, категоричен бе Божидар Петков. Председателят на БАМ-Я допълни, че подобен стандарт може да се изисква само за премиум стоки от висок клас с есктра сертификати, които да бъдат изложени на специален щанд, подобно на биопродуктите, „а не да се прилага избирателно двоен стандарт за различни доставчици и да се създават изкуствени условия за пречки на регионални и български доставки.”, допълни още Петков.

Какво е мнението на бранша за допълнителното сертифициране и с цената на какви усилия се постига то, четете в още публикации на agrozona.bg

 

 

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА