„Не мога да използвам германци на полетата си“, казва Йорг Хойер, 49-годишен собственик на ферма за аспержи пред немското издание bild.de. Въпреки че в момента селскостопанските работници са по-ценни за фермерите в Германия от предпазните маски и защитните средства срещу коронавируса, много стопани не искат да наемат германци на полетата си, тъй като не издържат на натоварването, пише изданието.
Без почивка
Фермите в германската провинция Долна Саксония се нуждаят в момента от близо 40 000 берачи. Йорг Хойер е наел 60 работници, пристигнали с чартърен полет от Румъния. Броят им обаче е недостатъчен за 100-те хектара, които трябва да се оберат. “Повечето германци не са свикнали да работят часове наред на полето. Бързо се оплакват от болки в гърба. Румънците и поляците са много силни”, казва Хойер.
Любимата храна на германците
През следващите 2 месеца е активното време за прибиране на реколтата и берачите ще работят на температури около15 градуса. Аспержите трябва да се берат по веднъж на всеки ден и половина. Германците искат ден или два почивка седмично, а румънците са готови да работят в неделя и в празнични дни, обяснява фермерът.
Германия обяви, че ще приеме 80 000 земеделски работници от чужбина, необходими главно при събирането на реколтата от аспержи. Този зеленчук е любима пролетна храна на германците. Фермерите в страната очакват също сезонни работници от България.