Инвитро месото ще превземе 33% от пазара на мръвки до 2040 г.

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Технологията за добиване на месо инвитро ще продължи да се разраства и през следващите години, като според Technavio, водеща компания за пазарни проучвания и консултации с глобално покритие, в периода 2020-2024 г. пазарът на месо добито ин-витро по клетъчни технологии ще нарасне с 16% и ще достигне 200 млн. щатски долара.  Очаква се делът на това месо през 2040 г. да заеме 33%, което ще подложи на сериозна конкуренция развитието на месодайното животновъдство. Това съобщават от Центъра за икономическо развитие на селското стопанство (САРА).

Какво представлява месото ин- витро?

Идеята за ин-витро месото е производство на месни продукти по технология “тъканно инженерство”. Културното месо (= месо in vitro = чисто месо) може да има финансови, здравословни, хуманни и екологични предимства пред традиционното месо, споделят създателите на идеята. Целта им е да се произвежда животинско месо, но без да се използва животно. За целта стартовите клетки се вземат безболезнено от живи животни, те се поставят в културална среда, където започват да се размножават и растат, независимо от животното. Теоретично, този процес би бил достатъчно ефективен, за да осигури глобалното търсене на месо. Всичко това би се случило без никаква генетична манипулация, т.е. без да е необходимо да се намесва в генетичните последователности на клетките.
Производството на културно месо за преработени месни продукти, като колбаси, бургери и самородки, трябва да бъде сравнително просто, докато култивираното месо, което трябва да бъде по-силно структурирано, като например пържола, е значително по-голямо предизвикателство. Тя е направена от мускулна тъкан, която се прокарва на резба с изключително дълги, фини капиляри, които транспортират кръв и хранителни вещества директно към клетките. Много по-трудно е да се възпроизведе такава сложна структура, отколкото да се съберат малките топчета от клетки, които растат до по-големи топки от клетки, които от своя страна се превръщат в ин-витро месо.

Снимки: theconversation.com, sgs.com/

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама