Валежите ще допринесат за още по-добро развитие на пшеницата

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

Валежите и ниските температури, които настъпиха нямат да се отразят негативно на пшеницата, а точно обратното. Това каза пред „Агрозона“ професор доктор Иван Киряков, завеждащ отдел Селекция на зърнено-житни и бобови култури в Добруджанския земеделски институт. Във фазата, в която е в момента пшеницата, тя може да издържа до -4, -5 градуса и то продължително време. „Няма опасност от измръзвания. Наличието на валежи е добро, защото влиза влага в почвата. В момента пшеницата е в отлично състояние“.

Все пак на моменти се среща изжълтяване поради резки промени в температурите, на някои места се появяват и вредители, но всичко това ще бъде преодоляно с тези дъждове, които паднаха, категоричен е проф. Киряков . В Добричка област повечето от земеделските производители вече са наторили, като някои дори са избързали с това мероприятие, защото тревата все още не е започнала да се развива. „Климатичните условия в момента не дават условия за вкарване на инсектициди, така че към началото на април земеделските производители ще се върнат окончателно в производствен процес“.

Какви вредители се появиха до момента?

Относно болестите и вредителите, годината до момента се характеризира с това, че има много листни въшки  заради топлата зима. Появяват се и житни молци, а в растенията има много какавиди. В момента обаче фазата е такава, че те не могат да нанесат голяма щета.

В някои посеви се наблюдава малко брашнеста мана и кафява ръжда и това са основно районите, които са на разстояние 5-6 км от бреговата ивица, там където влагат е по-голяма. Все още е рано земеделските прозиводители да предприемат действия в борбата срещу тези вредители.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА