В столицата представят модерен прочит на традиционните български рецепти

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

 

Разхождате се в петък вечер с приятели и за пореден път се чудите къде да хапвате. Ще ви се да опитате  нещо ново, но и достатъчно познато, за да не се разочаровате от вкуса му. И докато се опитвате да вземете решение завивате в една от преките по главната търговска улица в столицата. Натъквате се на голяма, триетажна сграда- семпла, но красива. Отваряте масивната, тежка, дървена врата и пред очите ви се разкрива красотата на българската мома, запечатана в една картина. Топлата светлина и автентичният вид на всичко около вас ви кара да се чувствате сякаш влизате в дома на някой знатен българин от изминалите времена. А колкото повече влизате навътре, толкова по-топло ви става на душата. И се чувствате някак горди. На стените до стълбите са окачени още картини с облика на българската жена. А шевици и китеници допринасят за атмосферата. Ресторант МоМа разполага с 8 различни зали, за по-големи или по-малки събирания. Всички те са декорирани по различен начин, но носят еднакъв уют и чувство за уединение.

Ресторантът отваря врати преди 5 години и цели да предостави на посетителите си модерния прочит на традиционните български рецепти. Предназначен както за туристи, които искат да опознаят бита и културата ни, така и за всеки, който иска едновременно да се върне назад във времето и да полети напред. Днес ще ви представим една рецепта с дивечово месо в кален гювеч, която е колкото традиционна, толкова и нетипична, заради добавките от боровинки и сушени сливи.

За да ни представи рецептата, в кухнята на ресторанта ни посреща шеф Веселин Костадинов. В сферата на ресторантьорството работи от 17 години, а през последните 12 е главен готвач, технолог, личен готвач и консултант в три държави- България, Великобритания и Франция. Любовта си към кулинарията той открива още като дете, тогава у него се появява желанието да надгражда и променя храните през собствената си призма.

Необходими продукти за една порция:

– Еленски бут- 300 г

– Чушка- 50 г

– Арпаджик- 50 г

– Манатарки- 70 г

– Сушени сливи- 5 г

– Боровинки- 5 г пресни или 10 г сушени

– Масло- 15 г

– Сол- 2 г

– Черен пипер- 2 г

– Чесън- 10 г

– Олио- 20 мл

– Червено вино- 20 мл

– Брашно- 20 г

– Люта чушка- 40 г

– Бахар- 5 г

– Дафинов лист- 1 г

– Червен пипер- 3 г

Начин на приготвяне:

Месото се измива добре и се нарязва на кубчета с размери 2х2 см. След това се овкусява със солта, черния и червения пипер и се овалва в брашното. Късчетата се запържват в маслото и олиото. След това в същата мазнина се сотират манатарките, арпаджика и чушката. Всичко се разбърква и се добавят и останалите подправки. Червеното вино с равно на него количество вода се загрява до завиране и кавърмата се залива с течността. Добавят се сливите и боровинките, гювечето се затваря.

По желание може да замесите минимално количество тесто и да направите малка ивица от него, която да залепите около капака на гювечето, така че то да бъде напълно затворено и да не излиза никаква пара. След това, като допълнение към гювеча, може да се насладите и на вкуса на хрупкавата хлебна коричка. Ястието се пече във загрята на 180 градуса фурна за 3 часа.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама