Зам.-министър Маринов: Контролът на биопроизводството е засилен, нарушенията намаляват

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Контролът на биопроизводството е засилен и нарушенията намаляват. Това стана ясно от думите на Чавдар Маринов, зам. министър на земеделието в интервю за БНТ.

Системата за проверки е надеждна по цялата верига– от контролиращите лица до Изпълнителна агенция „Българска служба по акредитация“ и компетентното звено в Министерство на земеделието, храните и горите. На всеки оператор на биологични продукти се извършва най-малко по една инспекция годишно.

Отделно служителите извършват 10% от така наречените допълнителни проверки, отделно на всеки 5% се взимат необявени проби. Министерство на земеделието, храните и горите отделно прави проверки отново на 5% от всички оператори

Получаването на лиценз от контролиращите лица от Българска служба по акредитация отнема между 8 и 9 месеца. Допълнителните проверки, които се извършват след това, се осъществяват в продължение на 2 месеца, посочи зам.-министър Маринов.

Всеки потребител и производител може да влезе на страницата на МЗХГ в интернет и по знака на продукта да провери номера на производителя, кое е контролиращото лице и съответният сертификат, който удостоверява надеждността на производителя.

В момента към биопроизводителите се разпращат електронни съобщения, за да могат операторите да потвърдят информацията в регистъра, подадена от контролиращите лица.

Броят на производителите, преработвателите и търговците на биологична продукция в България е около 6 500, а нарушенията са около 12.

„През последните години България имаше три негативни одитни доклади – от Европейската комисия, Европейската сметна палата, Сметната палата на България. Наскоро преминахме един от най-тежките одити от Европейската комисия. Очакваме предварителен доклад, но впечатленията на служителите на Комисията от заключителната среща бяха, че вървим в правилната посока.“, каза зам.-министър Маринов и допълни: “Искаме да гарантираме единствено, че нашите деца ще растат здрави и ще ядат полезна и екологично чиста храна.”

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА