Сарми и джоланче стават най-вкусни под капак

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
6 Минути

Коледните празници са синоним на вкусни ястия на трапезата. Изкушаващи предложения за семейството представи Борислав Борисов, шеф готвач в ресторант-градина „Воденицата“, където екип на „Агрозона“ гостува преди време.

Шеф Борислав Борисов започва да готви за хоби като студент. Първите му опити са били в общежитието. Въпреки че е учил за директор на машиностроителен завод, професионалният му път го отвежда в друга посока. Днес той не ръководи управлението на завод, а отговаря за създаването на апетитни ястия. Шеф Борисов споделя, че курсовете, които е преминал, са били ценни, но най-много се е учил от практиката. Български ястия излизат изпод ръцете на майстор-готвача повече от десетилетие и той признава, че именно нашенската кухня му е най-присърце, тъй като е имал досег до нея още от най-ранна възраст. Борислав Борисов разказва, че може да приготвя и европейски, и арабски вкусотии, но българската кухня определено е на първо място.

Понеже шеф Борисов е от Шумен, принася в кулинарното си творчество използването на булгур – широко разпространен продукт в Добруджа. Той се добавя както в дроб-сарма, така и при приготвянето на сарми. Булгурът има специфичен вкус, така че не са необходими много подправки. Именно с участието на булгур е и предложението за постни сарми, подходящи за Бъдни вечер, което шеф Борисов показа.

САРМИ

Необходими продукти

  • 1 кисела зелка
  • 150 гр ориз
  • 150 гр булгур
  • 1 глава (средно голям) лук
  • 1 (среден) морков
  • 50 мл олио
  • щипка чубрица
  • черен пипер
  • сол на вкус

 

Лукът се нарязва на ситно и се задушава в тиган с мазнина. Към него се добавя настърган морков. След като омекнат, прибавяме измитите булгур и ориз. Оставяме ги да поемат от мазнината. След това доливаме малко вода. Трябва оризът да омекне и чак тогава го сваляме от котлона. Вече почти готовата плънка я завиваме в зелевите листа и редим в тавичка. Наливаме вода и малко мазнина, до покриването на сармите и малко над тях. Тавичката я запечатваме във фолио и слагаме да се пече до пълното сваряване на зелето. Времето за печене е час, час и половина. Като ясен знак за готовността на ястието е изпаряването на водата до дъното. Пече се на умерена фурна 180° – 200°.

 

ПИТКА

Необходими продукти

 

  • 2 кг брашно
  • 3 бр суха мая
  • 500 мл прясно мляко
  • 200 мл кисело мляко
  • 500-600 мл вода
  • 8 бр яйца
  • 7 с.л. олио
  • 1 с.л. оцет
  • 1 ч.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • 1 кг сирене
  • половин пакетче масло

Затопляме прясното мляко. Слагаме в него маята, една ч. л. захар и малко брашно. Оставяме маята да шупне. В друг съд забъркваме 4 яйца, олио, оцет, кисело мляко, захар, сол. Смесваме всичко с брашното. След оформяне на тестото се разточва на три правоъгълника с дебелина един пръст, които после се редят на пластове. Разбиват се 2 от яйцата със сиренето. Първите два пласта се мажат само с разтопеното масло. Най-горният се маже с масло и се разпределят разбърканото сирене с яйцата върху него. Навива се на руло и се реже на 12-15 парчета. Нареждането на късовете в тавата трябва да бъде с плънката на горе. Когато питката е готова за печене се маже с 2-3 жълтъка и малко олио. Пече се на умерена фурна – 180°, за около час. След първите 30 мин. се препоръчва намаляване на градусите с 20°-30° надолу.

 19

ДЖОЛАН С ГЪБКИ И БЯЛО ВИНО

Необходими продукти

  • 4 джоланчета
  • 1 кг картофи
  • 250 мл сметана за готвене
  • 200 г гъби
  • глава лук
  • 1 морков
  • 1 чаша бяло вино
  • 100 г бекон
  • кимион
  • черен и червен пипер
  • сол

И тъй като на Коледа постите официално свършват, идва ред на месото. Празненство за любителите на ястията от свинско месо е задушен джолан с гарнитура от картофи със сметана, гъби и бекон. Джоланът се задушава за около 3 часа на 200-250 градуса с бяло вино, вода, кимион, черен и червен пипер, чубрица. В тавата, в която се задушава, се слагат още лук, моркови, червена пиперка, които допълнително отдават от вкуса си. Картофите се сваряват. След това леко се запържват, докато хванат златиста коричка. В отделен съд към тях се добавят готварска сметана, бекон и задушени гъби. Когато сметаната започне да се сгъстява, се дърпа от котлона. Гарнитурата се поръсва обилно с кашкавал и се пъха във фурната, докато кашкавалът се стопи и придобие златист цвят.

 

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА