Кланиците ще колят прасета само в присъствието на ветеринар и военна полиция

Георги Узунов
Георги Узунов
1 Минути

Създават 20 км зони около свинекомплексите без “заден двор”

Кланици у нас ще могат да извършват дейността си само при постоянното присъствие на ветеринар и военна полиция след това с цел недопускане на клане на нерегламентирани домашни свине, които не са от обекти със съответното ниво на биосигурност. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева след заседание на Централният епизоотичен съвет. Според данните, в България има 110 регистрирани кланици, от които 67 са за клане на свине.

Друго решение, което е било взето е определянето на 20 км санитарна зона около свинекомплексите, в които се забранява отглеждането в така наречените задни дворове.  Отглеждането на прасета без мерки за биосигурност ще бъде строго забранено. В България има 65 свинекомплекса със съответните нива на мерките за биосигурност. В 3 отях има АЧС, коментира министър Танева.

Тя допълни още, че има българска фирма, която е получила права за разработване на ваксина срещу АЧС, но все още няма такава създадена. “АЧС е заболяване за което няма лечение и ваксина. Самата компания в разговора поиска съдействие, комуникация с ветеринарните специалисти. Очакваме възможно най-скоро да имаме такава ваксина и веднага ще задействаме нейното приложение”, допълни земеделският министър.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА