Лилия Александрова, кореспондент на „Агрозона“ в Шотландия
В натоварени дни на търг минават по 16 000 овце. Цената на овца за угояване е между £50 и £55, а при животните за клане скача на £88 – £95 на глава. Най-скъпата овца, по думите на Пол Спенсър, е струвала £210. „Продавали сме по 2 000 телета на ден.“, казва Пол Спенсър и допълва: „Половината животни, които се отглеждат в района, отиват за клане, останалите на търг.“ Преди началото на всяка търговска сесия на борсата ветеринари на държавната служба проверяват животните.
Само няколко ферми в Шотландия отглеждат овце, чието месо в магазините се обозначава със знака на Европейския съюз за Защитено географско наименование за произход. Тези ферми спазват най-високите стандарти на ЕС за здравето на животните и за методите на производство. За да получат този етикет, на английски Scotch Lamb PGI, овцете трябва да са родени, отгледани и заклани в Шотландия. Има също етикет Scottish Lamb, който сочи, че овцете са родени, отглеждани и заклани в страната, но не се дават гаранции за качество при отглеждането, поради което месото няма статус на Защитено географско наименование за произход. За такива овце фермерите получават съответно по-ниска цена.
След всеки търг на страницата на борсата в интернет се публикува информация за броя на продадените животни, най-високата, най-ниската и средната цена на овца, крава или теле. Продават се също цели стопанства и пасища.