Русия, Украйна и Казахстан вдигат износа на пшеница въпреки сушите

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

Износът на пшеница от Украйна, Русия и Казахстан ще нарасне с 4% през новия маркетингов сезон 2019/20. По-голямата част от пшеницата от трите страни се изнася през Черно море до Африка и страните от Близкия изток, които също са важни купувачи за ЕС, чиято реколта тази година се очаква да нарасне.

Експортът ще скочи до 63,2 млн. тона през сезона, който започна на 1 юли, показва проучване на 19 анализатори, търговци и представители на индустрията.

Общата зърнена реколта на трите страни през 2019 г. ще нарасне с 8,5%, до 120,4 милиона тона, показва средна прогноза.

В Русия, която се очаква да остане най-големият износител на пшеница в света, жегите през юни предизвикаха спад в редица прогнози през последните седмици, а някои анализатори отново могат да влошат прогнозите си.

По предварителни данни качеството на пшеницата в Украйна и Русия ще бъде по-високо от обичайното, което създава предпоставки за по-високи цени и конкуренция между двете страни.

SovEcon съобщи, че поради горещото време през юни, съдържанието на протеини в новата култура в Южна Русия вероятно ще бъде над средното.

Според търговец, който работи с Украйна, основната разлика в сравнение с предходния сезон е промяната в качеството на пшеницата: „Поради високите температури протеинът е по-висок от обичайното.“

Тази година Украйна ще има значително повече зърнени храни, а това означава, че конкуренцията с Русия само ще расте, тъй като пазарите за продажби на двете страни са почти еднакви, каза друг украински търговец.

Други фактори, които могат да засегнат търговията с пшеница от Руската федерация, включват стагнация на производството на птиче месо и очертан спад в темповете на растеж на производството на свинско, което може да намали вътрешното потребление на зърно.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА