Врабчетата около нас намаляват

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Врабчетата в България намаляват. Това сочат данните, които Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) събира през последните години за разпространението на т.нар. обикновени видове птици.

През 2018 г. от дружеството са регистрирали 4 071 врабчета или с 2 635 по-малко в сравнение с 2017 г., когато са преброени 6 706 врабчета. Анализът на данните показва запазване на тенденцията да бъдат наблюдавани повече домашни врабчета в страната, следвани от полското и испанското врабчета.

Миналата година броенето на врабчетата протече на по-малко локации в сравнение с 2017 г. или в общо 331 локации в 90 населени места в страната.

Традиционно най-много данни постъпват от София, където преброяването е протекло на 126 места, но за съжаление в 40% от тях не са установени врабчета. Като цяло през 2018 г. в 21% от локациите, на които е проведено наблюдение, не са наблюдавани врабчета и това е с 5% повече, отколкото през 2017 г.

И тази година ще броим врабчета през май, за да може да обхванем и единственият мигриращ вид от трите вида врабчета, които се опитваме да оценим, а именно испанското врабче.

През последните две години БДЗП организира и провежда кампанията „Ние броим врабчетата“, с която иска да привлече вниманието на повече хора в цялата страна към тези малки и социални птиците, прелитащи край нас. Кампанията има за цел да разкрие закономерностите в разпространението на домашното, полското и испанското врабчета, както и да установи предпочитаните от тях места за хранене и размножаване.

В преброяването на врабчетата участват доброволци от различни краища на страната. Данните, които се събират, благодарение на всички тях, очертават определени тенденции в популацията на врабчетата и анализът им служи за набелязване на мерки, с които може да се помогне на врабчетата да оцелеят.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА