Студенти и фермери научиха повече за биопроизводството на млечни продукти в Розино

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

Студенти от различни специалности в Аграрния университет в Пловдив посетиха ферма за органично производство на млечни продукти в село Розино, област Пловдив. Мероприятието се организира по проекта „CAP – Hot Spot“, изпълняван от Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) с финансовата подкрепа на главна дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ към Европейската комисия.

Ферма за пример

Домакините от „Розино органик фарм“ споделят, че са създали фермата с много любов и мисъл за природата в района между Стара планина и Средна гора, в защитена зона “Натура 2000“. „Вложихме много усилия, за да създадем трайни навици и добри практики у персонала, с който работим, за да могат те да се отнасят с нужното уважение към работата и с любов към онова, която правят.“, каза Ценко Ценков, зооинженер по образование.

Полезни биопродукти

По професия Ценко Ценков отговаря за управлението на животновъдното направление във фермата. „Нашата ферма е пример за това, че и у нас има красиви ферми и не е необходимо да ги търсим в Европа. Продължаваме да изграждаме стопанството с идея да направим най-доброто, което можем да покажем и да разпространим като положителен опит.“, допълни той.

Гостите имаха възможност да се запознаят с пътя на биволското и краве млякото от фермата до превръщането му във вкусно джелато в Gelato & Latte, кисело мляко, сирене, кашкавал, моцарела и крем сирене, както и с обитателите на фермата –  биволи порода българска Мурра и крави порода Джерсей, които се отглеждат на свободна паша.

Вдъхновение за младите

„Прави особено впечатление високото ниво на хигиената във фермата. Производството на всеки продукт е биологично чисто и с мисъл за опазване на околната среда. Домакините бяха много гостроприемни към нас.“, коментира Аделина Сивкова, магистър по биопроизводство в Аграрния университет.

„Направи ми впечатление също така, че отпадъците се събират разделно и се използват предимно биоразградими материали. Във фермата не се пуши и се пази изрядна чистота. Това е важно не само за хората, а и за животните. Също така от сайта на фермата може да се разбере повече за организацията.“, допълни тя.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама