Ферма за производство на млечни продукти в село Розино, област Пловдив, отваря вратите си днес за всеки, който проявява любопитство към динамичното ежедневие и работата в нея
Земеделските стопани ще представят историята на фермата от зараждането на идеята за създаване до нейната успешна реализация. Ще покажат как допринасят за съживяване на селските райони, за опазването на околната среда и биоразнообразието.
Гостите ще се запознаят с пътя на биволското и краве млякото от фермата до превръщането му във вкусно джелато в Gelato & Latte, кисело мляко, сирене, кашкавал, моцарела и крем сирене, както и с обитателите на фермата – биволи порода българска Мурра и крави порода Джерсей, които се отглеждат на свободна паша.
Домакините от „Розино органик фарм“ споделят, че са създали фермата с много любов и мисъл за природата в района между Стара планина и Средна гора, в защитена зона “Натура 2000“. По време на посещението ще има „Ателие за здравословно хранене“. Стопанството ще бъде отворено за студенти и всички, които искат да научат повече и да се запознаят отблизо с дейността на една съвременна екологична ферма.
Мероприятието се организира по проекта „CAP – Hot Spot“, изпълняван от Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) с финансовата подкрепа на главна дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ към Европейската комисия.