По предварителни данни на НСИ, през периода януари – ноември 2018 г. вносът на пресни зеленчуци нараства с 13,6% спрямо същия период на 2017 г., до 250,8 хил. тона, а този на пресни плодове – с 11,4%, до 293,5 хил. тона.
Увеличението на общия внос на пресни зеленчуци е основно в резултат на нарасналите доставки на домати – с 10,5 хил. тона (15,1%), краставици – със 7,8 хил. тона (46,1%) и пиперки – с 6,9 хил. тона (30,9%). Чувствително по-големи са и внесените
количества тикви (с 25,5%), зеле (с 13,9%), моркови и репи (със 17,4%), докато вносът на гъби, картофи и чесън намалява с между 2,4% и 22,6%.
При пресните плодове водещ остава вносът на цитрусови плодове и банани – общо 151,9 хил. тона (близо 52% от целия внос на пресни плодове за периода), което е с 30% повече на годишна база. По-съществено повишение в рамките на разглеждания период се отчита и при доставките на пъпеши (със 17,5%), череши (с 25,1%) и сливи (над три пъти), а намаление – при тези на черупкови плодове, малини, дини, круши, кайсии, праскови и ягоди (от 7,4% до 15,6%).