Първи случаи на АЧС в област Добрич

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

При четири диви прасета в област Добрич са констатирани първи случаи на инфекция с вируса на Африканска чума по свинете . Те са отстреляни в ловно стопанство в землището на село Българево.

Със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев са наложени мерки за превенция и ограничаване разпространението на инфекцията в съответствие с действащото законодателство. Създадени са зони на ограничение, засилен е надзорът при дивите и сред популацията домашни свине.

БАБХ ще извършва постоянни клинични прегледи за АЧС при домашни свине и ще се вземат проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни свине като изпълнение на Програмата за профилактика и надзор на болестта АЧС в България. Мерките при домашни свине са насочени към стриктни мерки за биосигурност с цел прекъсването на възможността за прехвърляне на заразата между дивата и питомната популация свине в страната.

Днес се провежда заседание на Областната епизоотична комисия в гр. Добрич, на която ще бъдат обсъдени мерките за контрол, предотвратяване на разпространението и организацията по изпълнението им.

Биосигурността на фермите е ключов фактор за предпазване на домашни прасета от навлизане на инфекция с вируса на АЧС. В тази връзка БАБХ напомня, че прасетата в стопанства „заден двор“ трябва да се отглеждат затворени и при засилена биосигурност, и да нямат контакт с диви прасета.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА