Отчетено е повишение при цените на брашното

Георги Узунов
Георги Узунов
3 Минути

Отчетено е повишение при цените на брашното на дребно. Средната цена на едро на брашно тип „500” за страната пък остава без промяна спрямо предходната седмица. По тържищата в страната цените на едро на продукта са в диапазона от 0,60 лв./кг (Враца и Плевен) до 1,25 лв./кг (София). В сравнение с предходната седмица, в София и Силистра се отчита увеличение на цените съответно с 3,3% и 11,8%, а в Кърджали и Сливен – намаление респективно с 1,3% и 5,3%. Тези разнопосочни изменения се компенсират и средната цена на едро за страната се запазва на ниво от 0,85 лв./кг.

В големите търговски вериги предлагането на дребно на брашно е в ценовия интервал от 1,07 лв./кг (Добрич) до 1,24 лв./кг (Стара Загора). В осем области продуктът поскъпва с между 1,8% и 4,8% спрямо предходната седмица (най-значително във Видин, Враца и Монтана). Това води до увеличение на средната цена за страната с 0,9%, до 1,15 лв./кг.

Цените на брашното в другите търговски обекти се движат в границите от 1,02 лв./кг (Пловдив) до 1,30 лв./кг (Разград). Отклонения на стойностите на седмична база се отчитат в пет области, като в три от тях (Бургас, Сливен и Ямбол) продуктът поскъпва с 4%, а в Перник и София поевтинява с 0,8%.  През наблюдавания период цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са средно с 0,01 лв./кг по-високи от тези в ГТВ.  Най-голяма разлика между двата типа цени е отчетена в Разград – 0,11 лв./кг.

Маржът между цените на едро и на дребно на брашното е средно 0,30 лв./кг за големите супермаркети и 0,31 лв./кг – за по-малките магазини, като е най-голям в Плевен – 0,57 лв./кг за ГТВ и 0,60 лв./кг за ДТО. В областите Благоевград и София продуктът се предлага в рамките на 0,06 лв./кг – 0,11 лв./кг по-евтино на дребно отколкото на едро.

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
ЕТИКЕТИ:
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама