Благоприятни са условията за есенната сеитба в Добричкия регион

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

Благоприятни са условията за есенната сеитба в Добричкия регион, но трябва да паднат още валежи, заяви за БТА професор д-р Иван Киряков, завеждащ “Селекция на зърнено-житните и бобовите култури” в Добруджанския земеделски институт. По думите му първите масиви с пшеница трябва да бъдат засети след 25 септември, но най-добре е кампанията да протече в дните между 1-25 октомври.

Ученият коментира, че падналите напоследък дъждове в областта ще улеснят обработката на чернозема и посочи, че само в землището на Генерал Тошево, където е базиран научният институт, валежите са достигнали 40 литра на квадратен метър. Зърнопроизводителите очакват прогнозата за захлаждане да се сбъдне с още валежи.

В Добричкия регион, който е лидер в страната в производството на пшеница, и през новата стопанска година ще бъдат засети около 1 200 000 декара с хлебната култура, съобщи професор Киряков.

Ученият добави, че сред зърнопроизводителите има известно възвръщане към българската селекция и научният институт, в който са приготвени 450 тона семена за кампанията, вероятно ще пласира повече продукция от миналата есен. Селекционната база предлага 11 сорта обикновена пшеница, между които “Мерилин”, “Косара”, “Драгана”, които са с високо качество, каза Иван Киряков.

Зърнопроизводителите в Добричкия регион през това лято добиха 660 863 тона пшеница при среден добив 541 килограма.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА