Рецепта за крехко агнешко с дроб сърма за Гергьовден

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
6 Минути

Иван Иванов е главен готвач в ресторант „Чорбаджийска среща“. На 38 години е, родом от Монтана. С готвене започва да се занимава през 2002 г.  Оттогава на сам това е неговото призвание. Казва, че не той е намерил кулинарията, а тя него. В семейството му няма професионални готвачи. Шеф Иванов, споделя че баба му и майка му са били добри кулинари и от тях е научил някои хитрини. Отначало Иван Иванов готви само в къщи, като импровизира с готвачразлични рецепти. Вижда, че храната, която приготвя е хубава и се харесва на семейството и приятелите му. Талантливият готвач започва първите си стъпки, като се хваща на работа в местна бърза закуска, където е майстор пицар.

Шеф Андре Токев: България може да бъде топ кулинарна дестинация

Развитието в малкия град обаче е трудно и шеф Иванов решава да продължи към столицата. През годините той е работил в едни от най-реномираните хотели и ресторанти както в летните ни курорти, така и в Банско, Велинград и Разлог. Освен кулинарен курс, шеф Иванов се учи на занаят и от най-добрите главни готвачи в страната. Практиката и добрите колеги са в основата на кариерата му.

Рецепти с вълшебната куркума, мощният съюзник при отслабване и разкрасяване

Главният готвач споделя, че харесва интернационалната кухня. Любим продукт няма, казва че в правилната комбинация всеки един е вкусен. Професионалният кулинар не готви често вкъщи, но когато го прави обича да експериментира. Така създава и нови рецепти съчетаващи съставки от няколко кухни. Шеф Иванов често залага на импровизацията, реализира всяка хрумнала му кулинарна идея и е доволен от резултатите. Кулинарът споделя, че най-високото признание за него е оценката на клиента.

 Ягодите: най-вкусният съюзник срещу килограмите

Печено агнешко бутче

Необходими продукти:

2 – 2, 500 кг агнешко бутче

2-3 картофа

2-3 моркова

1-2 глави лук

3-4 стръка джоджен

2 стръка праз лук

морска сол

олио/зехтин

Начин на приготвяне:

Вземаме бутчето и го натриваме с морска сол. Оставяме го да престои така 2-3 часа. Колкото повече престои месото със солта, толкова по-крехко ще е то. След това го слагаме в тава, по желание можем да добавим подправки като черен и червен пипер. Сипваме 2-3 пръста вода в тавата и добавяме малко олио или зехтин. Около бутчето режем на големи парчета картофите, морковите и лукът. Слагаме зелени подправки за да овкусят още месото. Това може да е джоджен, розмарин, праз лук или по нещо по Ваше желание.

Завиваме го с алуминиево фолио и печем 6 часа на 180-200 градуса. В края на печенето може да отвиете фолиото и да допечете до златист загар.

готвене

Агнешка дроб сарма

Необходими продукти:

1 кг ориз

300 г агнешки дреболии

200 г агнешко месо (месо от коремните тъкани, същото което се използва за курбан чорба)

зеленчуков бульон или вода

3 г прясна мащерка (около 4 клончета)

300 г лук

200 г морков

50-70 г масло

50 мл олио/зехтин

сол на вкус

черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Агнешките дреболии и месото се сварява до готовност. Варенето отнема около час, докато продуктите омекнат напълно. Оставят се леко да се охладят и се нарязват на малки кубчета. Лукът  и морковите и дреболиите се нарязва на дребно и се задушава в маслото до омекване. След това към него се добавят мащерката и оризът. Добавя се черен пипер и сол на вкус. Изсипва се в тавичка и се залива с бульон или вода, като съотношението е 1/3. Готви се на бавен огън, като изисква постоянно разбъркване. Готовата смес се изсипва в тавичка, слага му се още мазнина олио/ зехтин и се пече се до пълното абсорбиране на водата. По желание може да му се направи и заливка.

Шеф Иванов препоръчва в допълнение на Агнешкото бутче с дроб сармата, Великденска зелена салата и млечен сос. зеленчуци

Великденска салата

Необходими продукти:

1 маруля

2-3 варени яйца

1 връзка пресен лук

1 краставица

5–6 репички

30 мл зехтин

1 лимон

сол на вкус

Начин на приготвяне:

Марулята се реже в купа заедно с краставицата, репичките и лука. Овкусява се със зехтин, лимон  сол. Украсява се с варените яйца.

храна

За млечено-майонезения сос:

Необходими продукти:

4-5 с.л. кисело мляко

4 ч.л. майонеза

3-4 стръка копър

2-3 скилидки чесън

сол на вкус

Начин на приготвяне:

Чесъна се пресова, копъра се нарязва на ситно, добавят се майонезата и киселото мляко, солта и се разбърква добре. Добре е да бъде охладен.

 

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама