Мелница от 1929 г. мели 50 вида брашно

Агрозона
Агрозона
3 Минути

Магри Модесто е търговски директор на мелница в Италия. Мелницата му обаче не е обикновена. Тя датира от далечната 1929 г. и е била на прадядо му, който я е купил от австрийско семейство, живеещо в Италия.  Днес освен членовете на семейството, в нея работят още 30 души, а други 20 са търговски агенти, които предлагат продуктите в цяла Италия и други страни не само в Европа. Продуктите стигат чак до Русия и САЩ. От три години брашното от старата италианска мелница се продава и в България.

За брашно трябва пшеница

Семейството не отглежда суровините, купува пшеницата както от големи компании, сред които и канадски, така и от фермери, чиито стопанства са в непосредствена близост до мелницата. С някои от тях се работи по поръчка – сеят се сортове съобразно нуждите на мелницата. Част от брашното е сертифицирано и носи етикет 100% италианска пшеница. На въпроса дали фамилията му внася българска пшеница Магри Модесто казва, че директни доставки не се правят, но вероятно европейски търговци, с които работят, им доставят и зърно, отгледано у нас. Най-често семейство Модесто се снабдяват със зърно от Австрия, Германия и Унгария. Преработвателят е готов да преговаря за партньорство директно с български земеделци, стига транспортните разходи да не са твърде високи.

Огромно разнообразие

Днес в старата мелница се произвежда брашно за пица, хляб и сладкарски изделия, полуготови продукти и подобрители. Видовете брашно са около 50 като се произвежда и такова, което е съобразено с изискванията на конкретни бизнес партньори, за да отговори на съответните им продукти. „Доставяме брашното си в различни градове на Италия, а в различните населени места се продават различни видове хляб. Затова, за да отговорим на нуждите на потреблението – трябва и да произвеждаме и различни видове брашно.“, каза мелничарят. Естествените подобрители се използват за промяна на текстурата на хляба и обогатяване на портфолиото от произвеждани продукти, стана ясно от думите на производителя.

Що се отнася до брашното за пица – то трябва да е такова, че с него да може да се замеси много еластично тесто. В Ломбардия, регион на Италия, например се отглеждат много от сортовете, с които се произвежда брашно за пица. Преди да се вложи в производството на брашно обаче, пшеницата задължително трябва да се изследва, за да се докаже, че характеристиките й отговарят не необходимите за брашно за пица.

Тайната на висококачественото брашно е в добрата пшеница, но това не е достатъчно, казва производителят – необходими са подходящи условия на съхранение.

Защо Магри Модесто продължава семейната традиция: „Защото от бебе съм свикнал да виждам мелницата, израснах в нея, така тя се превърна в моя страст.“ Фамилният бизнес продължава и брат му, който се занимава с покупката на суровината и надзора на качеството.

Анета Стефанова

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Avatar photo
Автор: Агрозона
Agrozona.bg e информационен сайт, който представя последните новини и анализи в сектор „Земеделие”, Хранително-вкусовата промишленост и предприемачество в селските райони. Тук ще откриете полезна информация, свързана с възможностите за национално и европейско финансиране на българските фермери, промени в българското и европейското законодателство и тенденциите в селското стопанство в България, Европейския съюз и по света.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама