Според проучвания на датски изследователи, процесът на увяхване при кореноплодните зеленчуци, може да се забави. Специалистите предлагат вместо на студена вода, продуктите да се подлагат на топла баня.
Голяма част от кореноплодните се измиват и почистват, преди да бъдат изпратени в супермаркета, пишат foodnavigator.com. Тази процедура обаче ги наранява, оставяйки драскотини, които осигуряват лесен достъп на бактерии и гъбички, смятат изследователите от университета в Орхус. “Сегашната техника за почистване на този вид зеленчуци намалява срока им на годност”, споделят учените. Сега те реализират нов проект, като ще изследват различни методи за съхранението им. Проектът е предвиден да продължи до 2021 г.
„Това е първият път, когато проучваме толкова подробно процесът на измиване. Надяваме се сега да го оптимизираме и така кореноплодните зеленчуци да запазват свежестта си за по-дълъг период от време“, казват ръководителите на проекта.
Защо гореща вода?
Изследователите вярват, че измиването на зеленчуците с топла вода, вместо със студена, може действително да стимулира естествената защита на кореноплодните зеленчуци.
„Когато зеленчуците се изплакнат с топла вода, се активират присъщите им защитни механизми, което прави зеленчуците по-устойчиви към скапване“, допълват още те.
Добавянето на етерични масла с антимикробни свойства към водата, в която ще бъдат измити, може да предложи допълнителна защита. Изследователският проект предвижда първите такива експерименти да се направят с масла от маслина, мащерка и риган.
Ако проектът се окаже успешен, то ще има реален потенциал да намали разхищаването на храна. „Надяваме се да успеем да увеличим срока на годност на тези зеленчуци с още поне 2 седмици. Това означава намаляване на хранителните отпадъци с 5% при търговията на дребно и 30% на потребителско ниво“, казват от проекта.