10 идеи как да използваме по-малко вода в градината

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
2 Минути

Любителите градинари знаят азбучната истина, че няма как дворът да е красив, ако не поливаме често през лятото. Затова и често от сметката за вода през летните месеци ни се завива свят. Ето няколко идеи как да намалите разходките с лейка в ръка.

  • Подгответе почвата добре – органиката в нея помага за задържане на вода, затова подхранете градината с микс от компост, оборска тор, гниещи листа. Естествено, ако сте намислили да засадите растения, типични за силно сухи райони, можете да пропуснете тази стъпка.
  • Използвайте материали, които позволяват на водата да прониква в почвата. Можете да изберете да насипете дребни камъчета, дървесен чипс, остатъци от кора на дървета вместо бетон или цимент за алеята.
  • Избирайте устойчиви на суша видове или хибриди. Друг стратегически избор е да предпочетете местни видове, които са се приспособили към климата на даденото място.
  • Ако имате голяма площ с райграс – редуцирайте я. Така ще намалите количества вода, които използвате. Друг вариант е да предпочетете детелина например за зелената площ.
  • Мулчирайте – по този начин се намалява изпаряването на влага от почвата, съответно и нуждата да поливате.
  • Осигурете сянка. Разбира се, трябва да се съобразите, че не всички растения виреят добре на сянка; Вижте ТУК билки, които можете да засадите на сянка и още – 10 красиви цветя за сянка и полусянка.
  • Групирайте растенията, които изискват повече вода и концентрирайте поливането в тази част на градината. Капковото напояване например съсредоточава влагата там, където е необходима и намалява загубите;
  • Събирайте дъждовна вода – макар методът да е доста стар, има нови технологии, които позволяват значително да оптимизирате процеса.
  • Премахвайте редовно плевелите, тъй като те извличат значителна част от влагата.
  • Повдигнете лехите.

Вижте още: Как поливат доматите професионалните градинари

Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА