Как се прави къпиново вино по стара домашна рецепта

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
1 Минути

Къпиновото вино минава за лукс на всяка трапеза, но у нас има доста къпини и много хора си го правят всяко лято. Представяме ви стара и изпитана рецепта, която се прави предимно в Средногорието. Напълно узрелите къпини се намачкват и се поставят в съд. Заливат се със захарен сироп – на килограм плод са необходими 3,5 л вода, 1 кг захар. Съдът се оставя 7-8 дни при температура 17 – 18 градуса. После се отделя течността от плодовете и се налива в дамаджана. Тя се запушва с коркова тапа, през която се прокарва маркуч и краят му се потапя в съд с вода. Така ще излезе въглеродния двуокис, който се отделя при ферментацията.

След три седмици виното се отделя от утайката и се налива в друга дамаджана, тя се затваря плътно с тапа. Процедурата се повтаря след месец. Вече достатъчно бистрото вино се налива в бутилки, тапите се обливат с парафин. Съхранява се в мазето, температурата да е около десетина градуса.

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама