Всички части на глухарчето са лековити

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
2 Минути

Глухарчето е известно още като радика, попадийка, фенерено цвете, или млечна пръчка. Латинското название е Taraxacum officinalae. Полезни и дори лечебни са всички части на билката – коренът и листата, както и стъблото, а също и цветовете. То цъфва през пролетта, по поляни и тревни площи, а силно жълтите му цветове греят весело.  Появява се през април и май, а като прецъфти от главичките му се образуват пухкави бяло-сиви сфери, които при полъх на вятъра политат ефирните му семенца. Глухарчето расте по всички ливади, пасища и тревни площи, но не обича много влагата.

Във всички части на глухарчето се съдържат вещества, които имат инсулиноподобно действие, а също и такива, които пречистват кръвта. То помага и при подагра, ревматизъм, подуване на жлезите с вътрешна секреция. Чай от стръкове и корени на радика пречиства бъбреците и храносмилателната система, тъй като притежава лек диуретичен и слабителен ефект. Оказва се, че многото лечебни качества на слънчевото глухарче  помагат при болести на жлъчката и черния дроб. Листата му се събират преди цъфтежа, корените през пролетта или есента, а стъблата по време на цъфтежа. Пресните листа са чудесни за салата, която е особено полезна за диабетици и при хора с нарушена обмяна на веществата.  В съчетание с други билки и допълнителни природосъобразни методи на лечение глухарчето помага за здравословно отслабване и за преодоляването на много здравословни проблеми. Разбира се, в такива случаи е най-добре да се обърнете към специалист фитотерапевт. Приемане  като всекидневна храна на пресни дръжки влияе благоприятно при хора с хронично възпаление на черния дроб и със захарна болест. Още се знае, че е добре да се консумират при сърбежи, лишеи и обриви по тялото, стимулират дейността на черния дроб и на жлъчката.

От цветовете на глухарчето може да си направите мед, много вкусна и полезна храна. В някои билкови магазини се предлага и готов продукт, без захар и консерванти, подходящ и за диабетици.

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама