Сдружаването е най-добрата практика, която трябва да продължим да следваме. В останалите държави от ЕС и в САЩ то е изнесено като приоритет от много години. Това коментира пред “Агрозона” Рангел Матански, съпредседател на Съюза на говедовъдите в България. Дори в момента тази тема не стои на дневен ред там, тъй като фермерите са сдружени, работят и отстояват бизнес интересите си заедно.
Кооперативите, в които членуват фермерите са търговски дружества, подпомагащи фермера в неговото производство, но основно те се грижат за маркетинга на неговата продукция – дали ще се продаде тя в суров вид, ако визираме млякото, или самите кооперативи ще го преработят и ще го продадат в готов вид.
Повече по темата четете в новия брой на списание Агрозона, който ще е на пазара от 1 март.