Спанакът е истинска суперхрана, но ако ви е омръзнало да хапвате класическия сорт, няма да останете без избор от вкусни и цветни алтернативи. Има го в разновидности, които се приготвят също толкова лесно като класическия спанак.
Червенолистният градински сорт лобода (Atriplex hortensis ’Rubra’) е истинска наслада за окото и небцето. Растението се развива от март до август и се обновява на всеки 4 седмици. Първото подрязване се прави когато достигне педя височина. След това то продължава да се развива добре.
В кухнята се приготвя като класическия спанак, но има също лечебно действие. При проблеми с обмяната на веществата, болести на бъбреците и пикучния мехур растението помага, когато се приготви като чай.
Басела (Basella alba) е известен още като лозов спанак и е широко разпространен в Тропиците. Листата му са
дебели и богати на минерали. Червенолистните сортове, като например Basella alba var. Rubra се нарича още сейлонски спанак. Новозеландският спанак (Tetragonia tetragonioides) принадлежи към семейството на върбинката и се среща предимно по бреговете на Австралия и Нова Зеландия. Подходящ е и за отглеждане през летните месеци, защото е пригоден да се развива добре и при горещини. Най-подходящото време за засаждане е през май.
Индия се смята за родина на дървесния спанак, когото наричат още куча лобода. Принадлежи към семейството на сладките треви. На височина може да достигне два метра, а листата му са безбройни и много меки на допир.
Накрая нека привлечем вниманието ви към ягодовия спанак (Blitum foliosum). Той е познат едва от няколко години. Готов е за бране 6 до 8 седмици след засаждане. Ако го оставите да расте и след това, ще се появят ягодоподобни червени плодове с аромат напомнящ на червено цвекло.